Orădenii care vor dori să cumpere miel viu cu ocazia sărbătorilor pascale o vor putea face şi în acest an tot din Piaţa Ioşia, sigurul loc autorizat din Oradea pentru sacrificarea mieilor. Potrivit informaţiilor primite de la Administraţia Domeniului Public (ADP) SA Oradea. Mieii vor putea fi achiziţionaţi din Piaţa Ioşia în perioadele: 01.04.2015 – 04.04.2015 înainte de Paştele Catolic şi în perioada 06.04.2015 – 11.04.2015, înainte de Paştele Ortodox. Programul de sacrificare al mieilor va fi în fiecare zi din perioada anunţată între orele 8:00 – 17:00, iar sâmbăta între orele 8:00 – 13:00 cu posibilitatea de prelungire. În fiecare zi, cu excepția zilei de sâmbătă, în intervalul orar 12:00-13:00, hala va fi închisă pentru curățenie și dezinfecție. Măcelarii care doresc să participe la sacrificarea mieilor trebuie să aibă două seturi a câte trei cuţite, o bardă, teci pentru cuţite, două rânduri de salopete, halate şi bonete. Fiecare măcelar va plăti o taxă de 63 de lei/zi.
Ciobanii vor plăti pentru fiecare cap de miel adus la piaţă – 10 lei, iar firmele care achiziţionează piei – 265 de lei/zi. Un alt loc autorizat pentru sacrificarea mieilor este Piaţa din Beiuş.
Sfaturi
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor îi avertizează pe bihoreni să fie atenţi de unde achiziţionează carnea de miel.
„Carnea de miel sau ied provenită din sacrificarea mieilor în centru de sacrificare miei din Piața Ioșia, va fi marcată cu o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm. În interior, superior va fi inscripţionat «România» la mijloc codul centrului «BH 001», iar inferior, inscripţia «CONTROLAT SANITAR VETERINAR». A doua ştampilă va avea formă rotundă cu diametrul de 3 cm, iar în interior inscripţia «TO». Mărimea literelor va fi de 0,8 cm iar cifrele de 1 cm. Carcasele de ovine și caprine, obținute în acest centru de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producție, fiind interzisă introducerea acestora în rețeaua de distribuție a alimentației publice”, informează Marius Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.
Carnea de miel sau ied provenită din sacrificarea mieilor în centru de sacrificare miei din Beiuș, va fi marcată cu o stampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm. În interior superior va fi inscripţionat „România”, la mijloc – codul centrului „BH 005”, iar inferior inscripţia „CONTROLAT SANITAR VETERINAR”, restul caracterelor și restricțiilor de comercializare fiind identice cu cele pentru Piața Ioșia Oradea.
„În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală”, a explicat Marius Moţoc.
În atenţia ciobanilor
Crescătorii de ovine şi caprine care doresc să comercializeze animale în aceste centre trebuie să îndeplinească unele condiţii minime. Mieii aduşi la piaţă trebuie să fie identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalie dublă.
Înainte de transportul mieilor din exploatatia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale.
În urma examinării, medicul veterinar eliberează: certificatul sanitar veterinar, documentul privind informaţiile referitoare la lanţul alimentar şi formularul de mişcare, acte sanitare veterinare care trebuie să însoţească animalele afluite la locurile amenajate pentru sacrificate. Pe lângă aceste documente comercianţii de animale trebuie să aibă asupra lor documentele de dovedire a proprieţăţii. Mijloacele de transport animale trebuie să deţină autorizaţie sanitară veterinară dacă transportul se face în regim prestare servicii, respectiv nu este nevoie de autorizație dacă proprietarul animalelor este și proprietarul mijlocului de transport, iar transportul se face pe distanțe scurte de până la 60 km. În toate cazurile mijloacele de transport trebuie să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.
„Pentru a fi admiși în Centrele de sacrificare numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul și seria crotaliilor acestor animale trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoțesc transportul”, a precizat directorul executiv al DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!