Filarmonica de stat din Oradea propune melomanilor, joi, de la ora 19 în sala de concerte „Enescu-Bartók”, un program deosebit. Trei compoziții de mare frumusețe, dintre care una în primă audiție. Astfel, în deschidere va fi „Concertul pentru bas clarinet, pian și orchestră” de Sabin Pautza, o lucrare scrisă în 2005. După care va urma „Concertul pentru pian şi orchestră în re minor” de W.A. Mozart. O lucrare cu tentă de melancolie şi de tensiune meditativă, subliniată şi de tonalitatea aleasă. Programul se va încheia cu „Simfonia a II-a în Si bemol major” de F. Schubert.
Despre artiști
Dirijorul concertului va fi Sabin Pautza, un vechi invitat de încredere al Filarmonicii din Oradea. El revine pe scena filarmonicii orădene în dubla calitate de dirijor şi compozitor. „Concertul pentru bas clarinet, pian și orchestră” fiind o compoziție în primă audiţie. Dirijorul revine cu regularitate în cadrul stagiunilor Filarmonicii din Oradea în dubla calitate de dirijor-compozitor.
În această postură a prezentat în primă audiţie locală lucrări proprii, precum Sinfonietta, Concertul pentru saxofon şi orchestră, Concertul pentru flaut şi orchestră, „Jocuri IV” – Concert pentru vioară şi orchestră, Simfonia a II-a „Sacra” – pentru soprană, cor și orchestră, iar în orchestraţie proprie: Fata şi moartea (Schubert), Passacaglia şi fuga în do minor (Bach), Via Crucis.
Pianistul Horia Mihail este unul din cei mai străluciţi şi activi artişti interpreţi pe plan naţional. A debutat la vârsta de 10 ani, în oraşul său natal – Braşov. După 14 ani de studii, în România, a plecat și a urmat cursurile Universităţii din Illinois. În 1999, a primit „Artist Diploma” de la Boston University și premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award. În 2002 revine în țară, la Brașov, ca solist al Filarmonicii şi membru al cunoscutei formații „Romanian Piano Trio”. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Clarinetistul Ciprian Dancu s-a născut la Sibiu in 1979. A început studiul clarinetului la vârsta de 13 ani la Liceul de Artă din Sibiu, iar în anul 1998 a devenit student al Facultăţii de Muzică din Braşov. A urmat cursuri de perfecţionare în SUA, Finlanda și Italia.
Activitatea competiţională însumează premii importante obtinuţe la concursuri atât naționale, cât și internaționale. Este membru în diferite formații camerale. Din anul 2002 până în prezent este artist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!