În jur de 200 de cadre didactice şi nedidactice din Oradea au ieşit marţi în stradă. Aceştia au dorit să atenţioneze autorităţilor locale şi centrale în legătură cu problemele din învăţământ. Cadrele didactice au scandat slogane precum: „Să trăiţi şi voi ca noi!”, Colegiul Naţional «Emanuil Gojdu», al X-lea colegiu din ţară, nu-şi poate plăti integral angajaţii”, „Colegiul Naţional «Emanuil Gojdu», performanţă 100%, salarii 70%” sau „Murim noi, muriţi şi voi!”.
Dascălii reclamă că nu şi-au primit al treisprezecelea salariu şi nici salariile pe luna februarie, iar lefurile le-au fost diminuate. Chiar dacă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor spun că Ministerul Educaţiei a aprobat suplimentarea salariilor, inclusiv a celui de-al treisprezecelea salariu, şi că banii vor intra în conturile dascălilor în data de 10 martie – ziua de salariu, sindicaliştii din învăţământ s-au încăpăţânat, spunând că nu mai cred în promisiuni.
„Până ce nu ne vom vedea banii în conturi, nu credem nimic. De promisiuni ne este plin podul. Al treisprezecelea salariu trebuia să fie achitat cel târziu în luna ianuarie a acestui an”, a declarat Ioan Ţenţ, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor.
Listă cu nemulţumiri
„Suntem profund nemulţumiţi, indignaţi şi consternaţi de evoluţia şi aplicarea discriminatorie a legilor şi a legislaţiei în vigoare, precum şi a hotărârilor judecătoreşti definitive privind încadrarea şi acordarea drepturilor salariale ale personalului angajat din învăţământ. În Bihor nu există bani pentru salariile pe luna aprilie. Fondurile au fost distribuite în funcţie de numărul de elevi, fără să se ţină cont de încadrarea cu personal a fiecărei unităţi”, a justificat Ioan Ţenţ mitingul din faţa Prefecturii.
„Nemulţumirile noastre sunt legate de neaplicarea corectă a Legii 330 – legea salarizării unice a bugetarilor. Prin această lege, Guvernul ciopârţeşte veniturile salariaţilor din învăţământ după cum urmează: 2% din fondul de premiere dispare, salariul de merit de 15%, de asemenea. Sporurile de 10%, de penibilitate, pentru femeile de serviciu, cel de 15% – de toxicitate, pentru bibliotecari şi sporul de 15% pentru titlul de doctor în învăţământul preuniversitar dispar”, a arătat Ioan Ţenţ.
Venituri mizerabile
Dascălii spun că problema salariilor a devenit stringentă, mulţi dintre ei declarând că au ajuns în situaţia în care nu le ajung banii de mâncare.
„Cea mai necăjită categorie de salariaţi din învăţământ, personalul nedidactic, s-a trezit peste noapte cu toate drepturile tăiate, rămânând doar cu salariul de bază. Ne punem întrebarea: cum pot să trăiască aceşti oameni cu un mizerabil salariu de 600 de lei pe lună?”, a mai spus Ţenţ.
„Avem zeci de ani vechime în învăţământ şi un salariu mizerabil. În cazul în care nu ne primim banii, închidem şcoala şi plecăm acasă”, a spus profesorul Ioan Fildan de la Şcoala „Dimitrie Cantemir” din Oradea.
Cu jalba la prefect
După o oră de protest, reprezentanţii SLI Bihor au mers cu jalba la Prefectură. Prefectul Gavrilă Ghilea le-a spus sindicaliştilor că a luat act de revendicările lor, încă de săptămâna trecută, şi că s-au făcut demersuri către ministerele de resort. Acesta le-a promis sindicaliştilor că va prezenta Ministerului Educaţiei doleanţele lor.
Ioan Ţenţ a declarat că mâine va participa, la Bucureşti, la întâlnirea Biroului Operativ al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde vor stabili calendarul protestelor, care ar putea include chiar şi greva generală.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!