Pompierii zic că se face vreme bună în weekend şi fac un bilanţ negru al copiilor decedaţi în Bihor din 2012 încoace, cu scopul de a preveni alte tragedii.
În 2012, în decurs de două luni (iulie şi august), 11 persoane au decedat înecate în apele din judeţ, dintre care trei au fost copii (un băieţel în vârstă de numai şase ani şi două adolescente în vârstă de 14, respectiv 16 ani). Anul trecut, alţi patru copii au fost în pericol de a se îneca în apele Crişului Repede, fiind salvaţi de pompierii militari printr-o operaţiune dificilă, contracronometru.
În acest an, de la începutul sezonului estival, alţi trei copii, de 13, 14 şi 16 ani şi-au găsit sfârşitul într-un canal colector din lacul Şauaieu de la Boiu, respectiv în barajul de la Tileagd.
Apel la părinţi
Pompierii roagă insistent părinţii, bunicii şi tutorii legali ai copiilor, asupra consecinţelor tragice ale unor astfel de evenimente, provocate de cele mai multe ori de neglijenţă sau de o clipă de neatenţie. Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Salvamarilor, domnul Adrian Râpă, a declarat faptul că „o persoană care nu ştie înota şi care se află în apă peste înălţimea ei, se va îneca, nu în câteva minute, ci în maxim câteva zeci de secunde, iar după cinci minute petrecute sub apă, şansele de supravieţuire scad vertiginos”.
De aceea, copiii nu trebuie lăsaţi niciodată în apă sau în lângă apă, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă. Părinţii sunt rugaţi să nu aibă alte îndeletniciri când copiii sunt în apă: să nu citească, să nu se uite la televizor, să nu se întoarcă cu spatele etc fiindcă cei mici sunt extrem de imprevizibili. Copiii trebuie supravegheaţi chiar şi dacă au echipamente speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) fiindcă acestea nu sunt în totalitate eficiente.
Poate măsuri ca împrejmuirea piscinei personale cu un gard sau purtarea vestelor de salvare ar fi metode de prevenire a accidentelor de acest gen.
Părinţii sunt rugaţi să vorbească cu copiii lor adolescenţii astfel încât să îi facă să înţeleagă pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate (râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd, canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, respectiv Lacul Sântion), iar în cazul ieşirilor acestora „la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact.
Citiți principiile noastre de moderare aici!