Cel puţin declarativ, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, are un punct comun cu reprezentanţii cadrelor medicale din Bihor şi alte cinci judeţe limitrofe: „Să nu îi omorâm pe oameni!”.
Declaraţia a fost făcută vineri, la penultima dezbatere regională din ţară, organizată de Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul sanitar.
Dezbaterea a avut loc la Primăria Oradea şi a debutat cu prezentarea succintă a proiectelor pe care Ministerul Sănătăţii le-a iniţiat şi care, cel puţin în teorie, ar putea rezolva o parte a deficienţelor multiple şi grave din Sănătatea românească.
Ministrul liberal a invitat audienţa, formată din medici, asistenţi, farmacişti, dentişti, biologi, chiar şi pacienţi, să îşi spună păsurile şi chiar să propună idei pentru îmbunătăţirea sistemului sanitar românesc.
Cinste medicilor!
Ca niciodată, reprezentanţii sanitari nu au ridicate probleme legate neapărat de salarizare şi şi-au concentrat ideile şi întrebările către ministru cu subiecte ce vizează direct şi personal beneficiul pacienţilor, lucru de apreciat.
De pildă, directorul unui spital mare din Cluj a declarat că la terapia intensivă de acolo se dau bani mult mai puţini decât la acelaşi tip de secţie dintr-o comună şi a accentuat faptul că este cumplit să spună pacienţilor că nu sunt bani şi să meargă să se trateze la secţia din spitalul comunal respectiv fiindcă în centrul universitar Cluj tariful pe caz rezolvat e mult mai mic.
Un alt medic dintr-un judeţ limitrof, stomatolog, a fost şi mai direct şi a atacat o problemă sesizată de mult timp de Jurnal bihorean: „Aţi spus că nu mai finanţaţi stomatologia şi banii luaţi de aici îi veţi da pe tratarea cancerului. Să ştiţi că există cancer şi la nivelul cavităţii bucale. Iar lumea e săracă…”. Doctorul a subliniat faptul că actualul Minister al Sănătăţii a luat banii de la stomatologie, dar fără să se gândească la faptul că afecţiunile cavităţii bucale afectează întreg organismul. Şi cum românii sunt săraci nu mai au acum nicio posibilitate de a se trata gratuit sau compensat şi prin urmare riscă să facă boli grave.
În asentimentul acestui medic a fost şi dr. Zoia Bitea, de la DSP Bihor, care a propus ministrului să nu distrugă reţeaua de medicină preventivă, care se ocupă de evaluarea factorilor de risc de îmbolnăvire, controlul activităţii medicale şi supravegherea stării de sănătate a populaţiei. Doctoriţa a mai propus ca programele naţionale de prevenire, importante pentru sănătatea publică, să fie introduse obligatoriu în pachetul de bază de servicii medicale. Ministrul a apreciat propunerea doctoriţei.
JB a avut dreptate!
Realitatea sanitară a fost descrisă cel mai dur de către şeful unei case de asigurări judeţene, tot dintr-un judeţ limitrof Bihorului. „Spitalele aleargă după pacienţi!”, a spus respectivul director CAS, contrându-l pe ministrul Sănătăţii, care a bătut moneda veche pe subiectul dezvoltării sistemului medical prespitalicesc şi pe reducerea de internări.
Şeful CAS a spus clar şi explicit că la ora actuală spitalele luptă să îşi realizeze indicatorii economici, altfel riscă să nu primească bani de la CAS. Fapt ce presupune că multe spitale aleargă după pacienţi să îi interneze, deşi aceştia nu ar necesita internare.
Şeful CAS a venit chiar şi cu o propunere, surprinzător, mai veche, subliniată de ani de zile de JB ca necesitate şi pe care, ex-ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a încercat să o aplice pe bucăţele mici în ţară. Atunci însă iniţiativa bihoreanului Cseke a fost huiduită chiar şi de liberalii care acum conduc ţara şi acum mai că ar fi de acord cu ea.
Mai mult, şeful CAS a propus ca spitalele comunale să se transforme în centre de permanenţă sau chiar policlinici, exact aşa cum JB a propus, în editoriale, de nenumărate ori.
Şi, surpriză, ministrul nu numai că nu a refuzat, dar l-a şi felicitat pe sălăjan pentru interesul, ideile şi propunerile bune.
De la Oradea, ministrul Sănătăţii a plecat la Timişoara, pentru a susţine ultima dezbatere regională pe marginea proiectelor ministeriale, iar sâmbătă are în program să analizeze propunerile din ţară. Duminică, ministrul a anunţat că vrea să se întâlnească cu omologii lui de la Finanţe, Ministerul Muncii şi de Dialog Social, iar săptămâna viitoare să dea o formă finală la proiecte care va fi discutată iar cu reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul sanitar. Ulterior, pachetul de proiecte va fi înaintat Guvernului, apoi Parlamentului, pentru că, a spus ministrul, „nu vreau ca actele normative să se aplice prin ordonanţe de guvern ci să fie supuse şi dezbaterii parlamentare”.
„Nu numai la Bucureşti se află depozitul de inteligenţă din sistemul sanitar”, a spus ministrul celor ce au umplut la refuz sala mare a Primăriei Oradea, atenţionând: „Nu-mi lăsaţi mie singur deciziile!”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!