Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează un atelierul de educație muzeală intitulat „Să ne împrietenim cu peștișorii din vivariu”. Acesta este adresat preșcolarilor de la grădiniță și va avea loc la sediul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în zilele de 9 ianuarie 2024, orele 9.00-11.00 și 10-11 ianuarie 2024, orele 10.00-12.00.
În cadrul atelierului vor avea loc discuții interactive despre peștișorii din acvariu, ocazie cu care copiii vor primi informații legate de modul de îngrijire și întreținere al microclimatului dintr-un acvariu, iar la final vor confecționa peștișori folosind tehnica colajului.
Activitățile vor fi susținute de Gabriela Lobonț și Adina Pop, muzeografe la Secția de Științele Naturii. Taxa de participare este de 15 lei/copil și cuprinde și vizita la vivariu. Programările se fac până în 8 ianuarie 2024, de luni – vineri între orele 08.30-15.00, la telefon 0259/706101.
Vivariul este o expoziţie permanentă a Secţiei de știinţe ale naturii şi include două săli expoziţionale cu o suprafaţă totală de 359 m². Este dedicat educaţiei ecologice, fiind în acelaşi timp un punct de conservare şi cercetare.
Printre speciile de peşti pe care copiii îi pot admira la Vivariu se numără roşioarele lui Racoviţă, cei mai valoroşi peşti din toată colecţia vivariului pentru că nu mai există în natură. Înainte ca lacul termal din Băile 1 Mai să fi secat complet, în 2013 s-a reuşit prin proiect, împreună cu Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi şi Universitatea Gödölő din Ungaria – partenerii de proiect, să salveze câteva zeci de exemplare şi să le reproducă în captivitate.
Cei mici vor putea afla şi despre peştii-arcaş, o specie exotică care nu hibernează. Peştii arcaş, dacă văd insecte pe frunze, scuipă un jet de apă ca să le doboare, şi apoi le culeg de pe suprafaţa apei. Scuipă şi în apă ca să manevreze insecta.
Vor afla apoi că piranha nu sunt aşa de fioroşi precum apar în filme sau că cichlidele majoritatea sunt teritoriale, îşi păzesc puii şi o vreme le mărunţesc hrana. Scopul atelierelor de la muzeu este de a le oferi oportunități de învățare și de dezvoltare a unor abilități prin metode educative alternative.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!