Poliţiştii rutieri vor fi mai fermi în deciziile lor după ce noile propuneri de modificare a Codului Rutier vor face ca procesele verbale de constatare să nu mai poată fi contestate de contravenienţi. Asta nu ar fi singura vestea rea deoarece vor creşte considerabil cuantumul amenzilor pentru depăşirea vitezei legale.
Mai mult, conform anunţului celor care muncesc la modificare, se va cere, pentru a treia oară, dreptulde a confisca autoturismele conduse cu viteze excesive. Ca element de veste bună pentru şoferii din ţară vine eliminarea sistemului cu puncte de penalizare, care permitea poliţiştilor să suspende permisul celor care acumulau 15 puncte de penalizare în mai puţin de 6 luni. Astfel că, amenzile contravenţionale cum ar fi cele la radarele fixe nu vor mai aduna puncte de penalizare, însă vor scoate banii direct din buzunarul proprietarului, indiferent cine a fost la volan.
„Sistemul cu puncte a fost bun şi nu prea. Acum şoferul poate să conteste un proces verbal, dar cu noile modificări nu va mai avea acest drept. În cazul în care se impune suspendare permisului nu e foarte mare problemă, dar pentru omul simplu nu e totuna dacă plăteşte 1.000 de lei pentru o contravenţie rutieră pentru că îl afectează la buzunar”, susţine comisarul şef Dorin Sava şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor.
Amenzi de speriat
Poliţiştii sunt foarte nemulţumiţi de metodele folosite de şoferi pentru a scăpa de procesul verbal, iar şeful SPR Bihor a confirmat că şi rutieriştii bihoreni s-au confruntat cu situaţii în care unii şoferi surprinşi de radar declarau că maşina a fost condusă de bunică sau o rudă care nu prea se folosea de permis. În ceea ce priveşte introducerea măsurii de confiscare a maşinilor conduse de vitezomani, comisarul Dorin Sava este mai reţinut. „NU ştiu cât e de normal, dar ştiu că în Franţa au găsit soluţia pentru a-i lăsă fără maşini pe vitezomani. Peste o anumită viteză maşina este considerată armă acolo şi astfel pot să o confişte. Şi la noi ar putea fi adoptată o măsură pentru cei care acumulează amenzi neplătite pentru viteze foarte mari şi atunci să le fie confiscată maşina”, consideră Dorin Sava.
Totuşi, modificarea codului rutier ar putea aduce şi vestea bună că încălcarea liniei continue nu înseamnă automat suspendarea permisului, iar măsura se va lua doar în cazul efectuării unei depăşiri. Tot conform propunerilor, amenzile vor ajunge până la 2.000 de euro pentru ca rămân deocamdată cele mai mici din Europa, desigur, la fel ca salariile.
V.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!