Prima etapă a proiectului s-a consumat la 1 decembrie, când elevii de la Liceul „Don Orione” au fost gazde pentru cei de la Liceul Teoretic „Petöfi Sándor” din Săcuieni și pentru cei de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu ” din Oradea, unde au sărbătorit Ziua Națională a României. Unirea Principatelor Molova și Țara Românească, sub Al. I. Cuza, la 24 ianuarie 1859, a fost marcată prin activități educativ – artistice găzduite de Liceul Teoretic „ Petöfi Sándor” din Săcueni.
Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, punctul de plecare și raza de speranță în făurirea României Mari, nu putea să fie mai bine celebrată decât la liceul al cărui patron spiritual s-a implicat în acest eveniment major din istoria națiunii române. Istoricul transilvănean Onisifor Ghibu s-a numărat printre marii oameni de cultură ai vremii, patrioți români care și-au asumat decizii și au dat contur României.
Chiar dacă realtatea istorică nu coincide cu cea din mărețul an 1918, iar străvechea vatră românească a Basarabiei este parte a altor state, unitatea de neam și limbă nu o poate șterge nici cele mai învolburate ape ale Prutului.
Au demonstrat acest fapt elevii din cele trei licee menționate, în cadrul activităților desfășurate în urmă cu câteva zile în Sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea. Elevii au fost îndrumați de către prof. dr. Delia Cora, prof. Livia Ivan, prof. Alina Corlan și prof. Minerva Crișan, echipa de proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!