Inspectorii DSP Bihor încearcă astfel să ajute la reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.
Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare are puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților, opinează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu.
Cancerul poate fi prevenit
Mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin adoptarea unui comportament sănătos. De aceea, medicii inspectori sfătuiesc:
– Fă alegeri sănătoase privind alimentația, mișcarea, consumul de apă.
– Fii atent la expunerea la soare, la substanţe chimice periculoase, la radiaţii ionizante și evită și / sau renunță la vicii.
– Prezintă-te la medic pentru controlul medical preventiv și efectuează investigațiile recomandate în vederea depistării diverselor forme de cancer.
Depistat la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat
În fiecare an mii de femei se îmbolnăvesc și mor din cauza cancerului de col uterin.
Există metode de prevenire și de depistare precoce a cancerului de col uterin: Vaccinarea HPV și Testul Babeș – Papanicolau
Multe femei, în special tinere, active în familie și societate, pot fi astfel salvate.
Prezintă-te la medic pentru a te informa corect despre metodele de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin. Nu amâna!
Cancerul de sân e vindecabil
În România zilnic 25 de femei află că au cancer de sân. În fiecare oră o femeie află asta. Pentru 15 dintre ele este prea târziu, stadiul bolii fiind avansat.
Depinde de tine să nu fie prea târziu.
Programează-te pentru un examen preventiv la medicul tău. Nu amâna! Descoperit la timp cancerul de sân poate fi vindecat. „Vei câștiga timp pentru viața ta și pentru cei dragi”, spun doctorii DSP Bihor.
Şi cancerul colo-rectal e vindecabil
În România cancerul colorectal este al doilea ca frecvență în rândul cancerelor și a doua cauză de deces prin cancer.
Acesta afectează în egală măsură bărbați și femei, riscul crescând cu vârsta.
Cel puțin 60% din bolnavi ar putea fi salvați, dar sunt mulți cei care refuză sau amână controlul medical. „Testarea salvează vieți!”, subliniază inspectorii DSP Bihor, care recomandă bihorenilor să se prezinte la medic pentru a se informa corect despre metodele de depistare precoce a cancerului colo-rectal: testarea hemoragiilor oculte din materiile fecale și / sau colonoscopia.
Depistarea timpurie a cancerului prin testare poate crește șansele de vindecare.
Ţigările favorizează cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaţilor şi a patra ca frecvenţă la femei, având cea mai mică durată medie de supravieţuire.
Asocierea fumatului activ cât și pasiv cu cancerul pulmonar este dovedită.
Persoana care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.
Fii responsabil pentru sănătatea ta și a celor din jur: Nu fuma! Și Nu utiliza nici o formă de tutun!
Sprijină politicile referitoare la interzicerea fumatului.
Şi cancerul de prostată se poate preveni
În România cancerul de prostată la bărbați este a treia cauză de îmbolnăvire prin cancer. Are o evoluție clinică lentă, fără manifestări alarmante.
Dacă ai peste 50 ani prezintă-te la medic pentru controlul medical preventiv și efectuează investigațiile recomandate în vederea depistării acestei forme de cancer. “Nu amâna! Cancerul depistat la timp poate fi tratat!, accentuează inspectorii DSP Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!