Despre David Bryan se poate spune că e 20% orădean, deşi s-a născut acum 35 de ani în Newton Aycliffe, Marea Britanie. Sosit în 2006 în Oradea cu muncă de voluntariat a rămas mai mulţi ani aici făcându-şi o mulţime de prieteni şi atingând un punct culminant al pasiunii sale pentru muzică. Atunci când l-a cunoscut pe compozitorul Gabriel Băruţa, acesta i-a propus să cânte ca solist în formaţia Hotel FM. Trupa orădeană a câştigat apoi Selecţia naţională 2011 cu piesa „Change” compusă de Gabriela Băruţa şi a reprezentat România la Eurovisionul din Dusseldorf, unde s-a clasat pe locul 17.
Din păcate, chiar şi după Eurovision şi show-urile live la Vocea României în echipa lui Marius Moga, drumul muzical al lui David a mai continuat ceva timp la formaţia tribute Speak Floyd, după care a luat calea contractelor pe vase de croazieră. Vreme de doi ani a călătorit în jurul Mediteranei şi apoi în nordul Europei, după care a făcut backpacking prin Asia. A călătorit prin India, Nepal, Thailanda, Cambodgia, participând şi la Vocea Vietnamului. „O uşă se închide, o aventură se încheie, o altă uşă se deschide spre alte aventuri”, spunea David.
De aproximativ un an s-a întors în ţara natală, în Newcastle, încercând să îşi croiască drum în lumea muzicală britanică. O prietenă dragă, care l-a invitat de multe ori să i se alăture în echipa TVR, este omul de televiziune Marina Almăşan. Aceasta şi-a amintit marţi cu mare drag de colaborarea cu David în 2011, pe când era șefa delegației la Eurovision. „Vă mai amintiți de cei trei băieți de la Hotel FM? Era o necunoscută trupă orădeană, dar care cucerise votanții de la Selecția Națională, primind din partea lor mandatul de a reprezenta România la cel mai important concurs muzical european”, scrie Marina Almăşan pe pagina emisiunii sale, femeide10.ro.
„I-am pronosticat un viitor muzical măreț, care avea toate șansele să se și întâmple, mai ales după ce Eurovisionul l-a scos din anonimat…Astrele nu s-au așezat însă în favoarea talentatului artist : domiciliul în provincie, șacalii din showbiz-ul românesc, precum și bunul-simț remarcabil al lui David, s-au pus de-a curmezișul ascensiunii sale”, a adăugat jurnalista.
Dialog la distanţă
Într-o transmisiune online pe site-ul emisiunii, Marina Almăşan a reușit să facă un dialog „la distanță” cu David, povestind despre el, despre experiența „Eurovision”, despre muzică și, nu în ultimul rând, despre Marea Britanie lovită de coronavirus. „Bună, Marina, şi dragi români. Şi mie mi-e dor de tine şi de ţara mea adoptivă”, spune David.
De când s-a întors în ţara natală a avut concerte în nord-estul Angliei. Înainte de a veni prima dată în România s-a înscris la Facultatea de Artă Dramatică, dar a trebuit să renunțe după un an din pricina problemelor financiare. Acum, reîntors în Anglia, s-a înscris din nou la Actorie în septembrie 2019. Marina Almăşan consideră că va fi un actor foarte bun pentru că are multă carismă şi îşi aminteşte cu nostalgie cum în vremea Eurovisionului David îi spunea „mama mea”. De altfel, David mărturiseşte că acel Eurovision a fost o experienţă pe care nu o va uita niciodată. „Sunt mândru de acea realizare şi mulţumesc României că mi-a oferit oportunitatea de a o reprezenta în 2011. A fost punctul culminant al carierei mele muzicale. Când închid ochii şi mă gândesc înapoi, mi se pare ca şi când ar fi fost un vis”, spune artistul.
În această perioadă dificilă, David stă în Newcastle împreună cu noua sa iubită, tot o româncă, frumoasa Marcela Niculescu. „Par a fi atras în special de românce, mai mult decât de fetele din Anglia. Româncele sunt cu adevărat speciale!”, mărturiseşte zâmbind David.
Într-un oraş-fantomă
Despre situaţia din Anglia în vreme de Pandemie David spune că milioane de oameni au rămas fără locuri de muncă şi ar avea nevoie de sprijin de la Guvern. „Eu însumi am rămas fără loc de muncă. Toate concertele mele au fost amânate pentru viitorul apropiat. Universitatea mea a închis anul, aşa că nu voi mai putea studia până în septembrie. Sperăm că până în septembrie lucrurile se vor relaxa, să putem reveni la un fel de normalitate”, explică David, care spune despre britanici că unii sunt speriaţi de situaţe, alţii par foarte relaxaţi şi ignoră sfaturile premierului Boris Johnson, ieşind în parc, la soare, ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic.
Unde locuieşte el nu au existat cazuri grave sau decese. „Oraşul în care locuiesc eu este mort, parcă ar fi un oraş fantomă. Practic, viaţa de oraş a încetat pentru 90% din populaţie”. Viaţa lui în aceste condiţii înseamnă studiu, citit, gătit şi televizor, încercând în continuare să aplice pentru un loc de muncă ce poate funcţiona în această perioadă. „Îmi este dor să cânt. Sper să mă pot întoarce la asta cât mai curând posibil”.
La finalul dialogului cu Marina Almăşan, David a dorit să transmită publicului român să rămână puternic în această perioadă dificilă. „Vom trece peste astea împreună şi vom vedea un nou «mâine», cu o perspectivă diferită asupra vieţii. Fie ca toţi să apreciem mai mult lucrurile mici, şi să ne dăm seama că cele mai importante lucruri din viaţă sunt familia şi cei dragi. Să apreciem mai mult planeta, natura, şi să arărăm maximul nostru respect pentru acestea. În cele din urmă aş dori să urez publicului român sănătate şi siguranţă în această perioadă dificilă.” A dedicat fanilor în ultimele minute ale dialogului piesa „All about you”, compusă anul trecut, inspirat fiind de priveliştile din Nepal şi experienţele prin care a trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!