Românii, inclusiv orădenii, au și stil și sunt interesați de muzică de calitate. O dovedește aportul pe care l-au adus mulți pentru a se cumpăra un instrument muzical special, rar și foarte scump: bandoneon.
Inițiativa a pornit de la Club Tango Orchestra, care, de ani buni de zile, luptă să susțină la nivel înalt concerte cu un bandoneon vechi de 101 ani și cârpit. Muzicienii au aruncat mănușa și mai mulți artiști din țară s-au mobilizat pentru achiziția unui bandoneon nou.
La finele anului trecut, la Filarmonica de Stat Oradea, câțiva membri ai orchestrei de tango argentinian de la Cluj-Napoca au susținut împreună cu Sonya Vass, interpretă de tango argentinian (și instructor de tango argentinian la Feeling Dance Oradea) concertul special “Dansăm pentru un bandoneon”.
Sala a fost plină, iar calitatea muzicii interpretate de clujeni (e prima orchestră de tango argentinian din Transilvania) și Sonya Vass a fost pe placul auditoriului. Repertoriul a cuprins piese celebre ale marilor orchestre din perioada de aur a muzicii de tango din Argentina (Francesco Canaro, Carlos di Sarli sau Astor Piazzola).
După achitarea taxelor, la Oradea s-au strâns câteva sute de euro, care au fost puși laolaltă cu alți bănuți strânși din concerte, tot pentru același scop. Membrii Cluj Tango Orchestra au mai susținut apoi câteva concerte și acum au reușit să strângă 6000 de euro, cât costă achiziția unui bandoneon nou.
Instrument vechi și complex
Se spune că bandoneonul e un instrument muzical inventat prin 1846 de Heinrich Band, în Krefeld (Germania) și avea inițial sonoritatea orgii din biserică, scopul inițial fiind acela de a înlocui orga, mult prea scumpă pe atunci și mai greu de transportat.
Originile instrumentului sunt legate apoi de Argentina și Uruguay și, pânăîn 1910, el a devenit instrumentul esențial în cele mai multe orchestre tradiționale, fiind încorporat în muzica locală, inclusiv în tango. Deosebit de complex, majoritatea butoanelor de la bandoneon produc o notă diferită când intră/iese aerul din burduf, claviatura având practic 2 “straturi de note”.
Un astfel de instrument costă mult (6000 euro) și, fiindcă e foarte special, se poate cumpăra pe bază de comandă, în Germania. Fabricarea lui durează doi ani. În primul an se usucă lemnul din care va fi lucrat instrumentul, apoi acesta e creat și sculptat, procesul de fabricație fiind migălos.
Trimite articolul
X“aportul pe care l-au adus” ???