Pe fondul crizei perpetue de lichidități, Primăria a presat, în iunie și iulie, proprietarii orădeni cu restanțe istorice la bugetul local să își plătească datoriile, sub ameninţarea cu executarea silită. Termenul de datorie istorică se referă la restanțele care au o vechime de cel puţin 3, 4 ani dar sunt şi cazuri în care pesoanele nu au mai dat pe la Fisc şi de 10 ani, au explicat economiștii Primăriei.
„Toți acești proprietari dețin bunuri imobile și înregistrează datorii fiscale istorice, respectiv restanțe foarte vechi, pentru care nu au avut efect alte forme de executare silită. Procedura demarată de Primăria Oradea urmărește și echitatea față de ceilalți proprietari din municipiul Oradea, care își achită constant impozitele.
Notificările finale de plată au reprezentat ultima somație înaintea vânzării imobilului sechestrat. Persoanele notificate trebuie să achite debitele restante în termenul menționat în notificare pentru a evita demararea procedurii legale de evaluare și valorificare a bunului imobil ipotecat la O.C.P.I. în favoarea Municipiului Oradea”, transmite Primăria la finalul campaniei.
Integral sau parțial
Astfel, dintre proprietarii notificați până în acest moment, 124 au făcut plăți integrale sau parțiale în sumă totală de peste 490 mii lei: 38 proprietari au achitat integral suma de 230.788 lei, iar 86 de proprietari au achitat parțial suma totală de peste peste 260 mii lei au semnat angajamente de plată.
Pentru cei care nu au dat curs somațiilor, urmează intrarea în procedura de scoatere la mezat a bunurilor deținute, case, mașini sau terenuri. „Avem deja semnat contract cu un evaluator. Ultimele somații au ca termen data de 30 septembrie. După data ultimatumului vom transmite comanda de evaluare a imobilelor”, spune Eduard Florea, șeful Direcției Economice din Primărie.
„Valorificarea bunurilor reprezintă o măsură extremă de executare silită, atunci când celelalte măsuri somații, titluri executorii, popriri ale disponibilităților bănești și sechestrele asupra bunurilor mobile sau imobile nu au condus la stingerea obligațiilor fiscale restante. Notificările finale de plată au fost transmise prin corespondență și, totodată, au fost afișate la adresa bunului sechestrat propus spre valorificare”, transmite municipalitatea.
Termen limită la taxe și impozite
Termenul scadent pentru plata impozitelor şi taxelor locale aferente semestrului al II-lea este 30 septembrie 2019, anunță Primăria. Municipalitatea recomandă contribuabililor „să-și achite la termen impozitele şi/sau taxele datorate pentru clădiri, teren şi mijloace de transport, astfel încât să nu fie nevoiţi să plătească majorări de întârziere.
Nivelul acestora este de 1% din cuantumul impozitelor neachitate în termen, calculat pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului scadent şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv”.
Variantele de plată sunt:
Plata online, fără comision
– site-ul oradea.ro – Secţiunea „Plăţi Online”, cu acces pe bază de cod numeric personal pentru persoane fizice, respectiv a codului fiscal pentru persoane juridice. Plata se realizează fără comision.
– site-ul ghiseul.ro
– aplicația MobilePay, aplicaţia pentru dispozitive mobile cu sistem de operare android. Sistemul este dezvoltat pentru administrarea plăţilor electronice, efectuate cu card bancar prin Internet, aferente obligaţiilor fiscale datorate de contribuabili persoane fizice sau juridice către bugetul local, precum şi a amenzilor contravenţionale şi amenzilor de parcare. Plata taxelor şi impozitelor locale prin intermediul acestui sistem se face fără comision.
Plata în numerar
– în Piramidă, la Poștă şi CEC Bank
Prin ordin de plată
-la orice bancă, specificând pe documentul de plată următoarele:
– datele de identificare ale Municipiului Oradea (CUI : 4230487)
– denumirea impozitului şi contul IBAN deschis la TREZORERIA ORADEA (informaţia se găseşte pe site-ul www.oradea.ro , secţiunea din stânga paginii de web – Informaţii de interes public – Conturi IBAN pentru încasări);
– datele de identificare ale contribuabilului.
Trimite articolul
XPartea a doua
Daca un singur pagubit constata ca are de achitat restante care sint deja prescrise si totusi le-a achitat, atunci e nevoie de o plingere penala impotriva lui Ilie Tete d oeuf ( cap de ou in franceza ). Aici e infractiunea de inselaciune.
Pentru ca sub amenintare si santaj, amenintarea ca ii va fi luat un bun imobil si santajul ca daca nu achita impozite deja prescrise isi va pierde acel bun, ceea ce ii creeaza pagubitului o stare de frica sau de angoasa daca vreti, pagubitul achita datorii inexistente si aceste fapte sint trase la indigo cu cele ale camatarilor.
Necunoasterea legii nu-l absolva pe Ilie Tete d oeuf ( cap de ou in franceza ) de raspunderea penala.
Justitia oradeana sa-l trateze ca pe oricare infractor si sa nu se dedea la favoritisme sau sa se incovoaie la amenintarile PNL.
Prima parte
Este primul caz cunoscut in care un primar isi executa locuitorii.
Totusi pagubitii lui Ilie Tete d oeuf ( cap de ou in franceza )au niste cai de atac.
Multe dintre datoriile “istorice” sint prescrise. Daca primarul nu a emis titluri executorii initial din 3 in 3 ani, ulterior din 5 in 5 ani, toate aceste datorii devin ZERO.
Pentru ca s-au prescris.
Aici e prima infractiune a lui Ilie Tete d oeuf.
Si anume inselaciunea.
Celelate infractiuni le redau mai jos si anume amenintarea si santajul.
Cu un avocat bun si cu un procuror si niste judecatori care nu se lasa timorati, acest ticalos din fruntea urbei va ajunge la puscarie.