Veste bună pentru şoferii amendaţi pentru lipsa rovinietei. Amenzile ar putea fi anulate. Este vorba despre cazurile şoferilor care au primit prin poştă amendă pentru că nu au avut rovinietă. Aceştia ar putea cere anularea amenzii pentru că procesele verbale nu poartă semnătura unui agent constatator. Cât despre cei care au apucat deja să plătească aceste amenzi, aceştia ar putea să-şi ceară banii înapoi.
Mai exact, cei care au primit prin poştă o amendă fără semnătura unui agent constatator, pot să meargă la instanţă şi să ceară anularea ei, în baza deciziei comunicate de Înalta curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă a stabilit, la începutul acestei săptămâni următoarele: “În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”.
Avocatul Poporului „Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiţie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificată şi completată.
În esenţă, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată, pentru argumentele reţinute pe larg în sesizarea formulată.
În punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie constituit în baza sesizării Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat „admiterea recursului în interesul legii declarat de Avocatul Poporului şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii.” Demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat ca urmare a unor petiţii adresate instituţiei, prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară” informează într-un comunicat de presă, Matei Vîrtosu, purtător de cuvânt al Instituţiei Avocatul Poporului. Mai exact în unele zone din România amenda era considerată valabilă, iar în celelalte nu. Numai anul trecut, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a amendat circa jumătate de milion de şoferi cu 230 de milioane lei pentru lipsa rovinietei. Până în prezent din cele 10.000 de amenzi contestate, 6.000 au şi fost declarate nule.
Citiți principiile noastre de moderare aici!