Primăria dă cu parul fiscalității imobiliare aproximativ la întâmplare și apoi așteaptă să vadă câți dintre orădeni ”urlă”. În funcție de asta se aleg cei care scapă de corvoada suplimentară, dintre cei nedreptățiți într-adevăr. Cei care își consumă timpul și nervii și își dovedesc ”nevinovăția” în fața celor de la Poliția Locală. Cine plătește fără să comenteze, rămâne de …bun contribuabil.
În această lună, în ședința ordinară a Consiliului Local se remediază o parte dintre erorile supraimpozitării. Asta numai în cazul celor care au depus contestații.
„În urma verificărilor făcute au fost scoase din liste persoanele care nu trebuie să plătească impozit majorat. Proprietarii de imobile din curțile comune care nu au fațade la stradă sau și le-au renovat sau cei care și-au scos autorizații de construire pentru repararea fațadelor. Suntem încă în primul termen de plată a impozitului pe imobile și auto, anul acesta termenul expiră în 30 iunie”, ne-a declarat Sorin Iacob, adjunct în Direcția Econimică. Asta înseamnă că bonificația pentru plata integrală a impozitului se poate primi încă.
13 proiecte de hotărâre pentru modificarea unor hotărâri emise la sfârșitul anului trecut au fost puse ieri, pe ordinea de zi. Acestea desemnează nominal persoanele care datorează impozitul dublat pentru fațadele neîngrijite.
Anul trecut, în 29 decembrie, Consiliul local aproba o listă de 161 imobile pentru care s-a dublat impozitul din cauza stării tehnice nesatisfăcătoare. Până în martie 2016, la Primărie se înregistraseră peste 60 de contestații ale unora care se consideră nedreptățiți. Astfel, deși e clar că s-au făcut erori în impunerea impozitului dublat, Primăria verifică și ajustează, dacă este cazul, exclusiv situațiile în care s-au depus reclamații și nu întreaga listă de orădeni supraimpozitați.
Prima dată Centrul Istoric
Regulamentul de supraimpozitare a clădirilor cu fațade deteriorate e reglementat prin HCL 840/2015. Acesta prevede că proprietarii acestora vor datora în 2016 un impozit dublat iar procentul crește cu câte 100% în fiecare an, până la 500. Pentru început, dublarea impozitelor se aplică în Centrul Istoric și pe arterele principale. Pe listă se numără, între altele, bulevardele Dacia, Decebal şi Ştefan cel Mare, respectiv străzi ca Armatei Române, Borşului, Calea Aradului, Dimitrie Cantemir, Mareşal Averescu, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei şi Tudor Vladimirescu.
O primă inventariere s-a făcut la finalul anului trecut, în urma unei descinderi în mare grabă a Polițiștilor locali, înarmați cu o ”grilă” după care e judecat fiecare imobil, după care fiecare situație e punctată într-o notă tehnică de constatare. Se ia în calcul starea acoperişului, starea faţadei, coşului de fum, pereţilor şi împrejmuirilor. Nota de constatare se comunică Direcţiei Economice, care propune supraimpozitarea clădirii, şi proprietarilor, care pot lua măsuri de remediere, trebuind să le comunice municipalităţii până la 30 noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!