Marți, 28 aprilie 2020, la ora 9:00, s-a redeschis sesiunea de înscriere online în programul de creditare IMM Invest. Potrivit Startupcafe.ro, în primele 20 de minute ale procesului de înscriere, erau deja peste 400 de cereri trimise în aplicație.
Reprezentanții Fondului Național de Garantare al Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) atenționează antreprenorii că: „Principiul de aprobare a finanțărilor nu este primul venit – primul servit, iar platforma www.imminvest.ro este un registru unic electronic prin care se analizează doar dacă aplicantul este eligibil și are statutul de IMM”.
Programul IMM Invest România permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau unul sau mai multe credite pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice. Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei.
Avantajele creditului garantat
Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesează IMM-urile sau microîntreprinderile la una din băncile partenere. Nu se plătește dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire. Nu plătește comision de rambursare anticipată. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.
Tipuri de credite
Creditele pentru capital de lucru pentru întreprinderile mijlocii sunt în valoare de până la 5.000.000 lei. Garanția statului este în valoare de maxim 80% din valoarea creditelor, iar durata finanțării este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni. Rata dobânzii compusă din Robor la 3 luni +2,5 %/an este subvenționată 100% de la bugetul de stat. Costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.
Credite pentru capital de lucru pentru întreprinderile mici și pentru microîntreprinderi sunt de maxim 1.000.000 lei pentru întreprinderea mică și până la 500.000 lei pentru microintreprindere. Garanțiile de stat sunt de maxim 90% din valoarea creditului, iar durata finanțării este de până la 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 luni. Rata dobânzii este Robor la 3 luni +2,5 %/an și subvenționată 100% de la bugetul de stat. Costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.
Credite pentru investiții pentru întreprinderile mijlocii, cât și pentru întreprinderile mici și microîntreprinderi sunt în valoare de până la 10.000.000 lei, iar garanțiile statului în valoare de maxim 80% din valoarea creditelor, exclusiv dobânzile, comisioanele, și spezele aferente. Durata finanțării este de până la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de maxim 18 luni. Rata dobânzii, compusă din Robor la 3 luni +2%/an este subvenționată 100% de la bugetul de stat. Costurile de acordare, monitorizare și administrare a garanțiilor acordate în numele și contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat. FNGCIMM precizează că sumele acordate cu respectarea condițiilor programului nu vor putea fi utilizate pentru refinanțarea altor credite în derulare.
Trimite articolul
Xbani aruncati pe apa sambetei pentru speculanti.