Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” a fost preluat la finele lunii iunie de Primăria Beiuş. Protocolul de predare-primire a fost semnat de primarul Adrian Domocoş şi de Marius Pârcioagă, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Primarul de Beiuş spune că un ochi plânge altul râde, fiindcă vor trebui făcute calcule de eficientizare.
Managerul spitalului rămâne Aurica Boitor. Spitalul din Beiuş deserveşte aproximativ 100 de mii de locuitori din întreaga depresiune. Primarul spune că Guvernul conştientizează faptul că spitalul din Beiuş are tradiţie şi că sunt alocate sume consistente, în acest an, pentru achiziţii de aparatură. De altfel, primarul Domocoş a subliniat relaţiile bune pe care le are atât cu actualul ministru al sănătăţii Cseke Attila, cât şi cu şeful Sănătăţii bihorene, Marius Pârcioagă. Pe lângă numărul de paturi şi decontarea serviciilor de către Casa de Asigurări de Sănătate, măsurile de eficientizare a spitalului din Beiuş vizează şi noile module de apă geotermală pentru cele două staţionare ale instituţiei. Acestea ar urma să fie montate până în octombrie. Primarul Domocoş a anunţat cu prilejul preluării spitalelor, că în toamna acestui an, când vor fi date în folosinţă locuinţele sociale, o parte dintre acestea vor fi repartizate medicilor care doresc să se stabilească în oraş.
La Aleşd, pe plus
La Aleşd, primarul Zeno Ţipţer pare mai degrabă împăcat cu ideea de a prelua spitalul, decât dornic să greveze bugetul oraşului cu noi cheltuieli. „Bucuroşi le-om duce toate”, a fost replica primarului întrebat fiind dacă a făcut un calcul referitor la efortul bugetar pe care va trebui să-l facă în noile condiţii, aceasta chiar dacă Spitalul orăşenesc din Aleşd este pe plus. Situaţie rar întâlnită în rândul unităţilor spitaliceşti. „Dacă spitalul va face decontările cu CAS va fi cam pe plus cu 2 miliarde lei vechi”, a adăugat Zeno Ţipţer. Una dintre primele măsuri luate a fost schimbarea managerului. Juristul Gabriela Gavriluţ, susţinut de PDL, a fost înlocuit cu unul dintre liderii PNL din zonă, Ioan Todoca. De fapt, Todoca a mai fost manager al spitalului din Aleşd în perioada guvernării liberale şi revine după o întrerupere de un an. „Până acum nu am făcut nici un fel de calcule. Domnul Todoca e manager abia de două zile, iar la proxima şedinţă de Consiliu, de luna aceasta aştept să prezinte şi noua organigramă şi un proiect de eficientizare”, spune primarul. Spitalul din Aleşd deserveşte aproximativ 60.000 de oameni.
Investiţii la Marghita
„Nu ştiu cât de fericiţi sunt alţi primari că au preluat spitalele, dar la proiectele pe care Marghita le are în derulare, la ce costuri sunt, raportat la venituri, nouă ne va fi foarte greu să susţinem şi costurile legate de spital. Acest spital este practic unul teritorial, iar preluarea lui e o problemă cât se poate de serioasă. Nu am luat în calcul schimbarea managerului fiindcă miza nu este să pun un om al meu acolo, ci miza este ca spitalul să funcţioneze. Dacă cei de la CAS şi-ar achita datoriile acest spital ar fi pe plus cu aproximativ 8 miliarde de lei vechi, bani pe care automat i-am dirija spre investiţii. Fiindcă, într-adevăr la capitolul investiţii Spitalul din Marghita a fost văduvit. Mizăm acum pe sprijinul Guvernului Boc”, a spus Dorel Talpoş, şeful Primăriei Marghita. Spitalul din Marghita deserveşte peste 50.000 de oameni.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!