Joi, Primăria şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe au primit respectiv predat blocurile noi din zona Calea Aradului, de pe strada Balogh István. La eveniment au participat directorului general al Agenției Naționale pentru Locuințe, Andrei Țurcanu, viceprimarul Florin Birta, prefectul de Bihor Ioan Mihaiu, Doru Negruțiu, reprezentantul ANL în Bihor și Grigore Băințan, reprezentant al executantului, Construcții Bihor.
În faţa blocurilor predate, în prezenţa delegaţiei oficiale, zeci de muncitori de la asocierea Drumuri Bihor SA, Proexco SRL şi Drumasfalt SRL lucrau de zor la amenajarea parcărilor, căilor de acces şi a spaţiilor verzi.
Mulţumiri
Pentru început, viceprimarul Birta a ţinut să mulţumească directorului Țurcanu pentru sprijinul acordat şi pentru prezenţa la Oradea. De altfel, Andrei Ţurcanu a făcut parte din numeroasa delegaţie a PSD, descinsă în Bihor pentru mai multe evenimente la Sânmartin.
Birta a mai precizat că transmite mulţuimiri şi către Eduard Hellvig şi Marcel Boloş, fost ministru al Dezvoltării respectiv secretar de stat în 2012, când s-a semnat contractul pentru locuinţele de pe Calea Aradului.
„Suntem în faza în care vom semna săptămâna viitoare contractele cu cei care se vor muta aici, pentru a putea să-și încheie contractele cu Termoficare, cu Compania de Apă, cu Electrica etc., iar după 1 decembrie apartamentele vor putea fi locuite. Până atunci vom termina inclusiv partea de amenajare a drumului, a parcărilor din zona blocurilor, pentru a fi asigurate toate condițiile pentru locuirea în aceste blocuri”, a spus vicele.
În hărmălaia de pe amplasament, directorul ANL Bucureşti şi-a exprimat speranţa „ca aceste locuințe să fie exploatate într-un mod corespunzător, tinerii să se bucure de ele și Moș Crăciun să vină în locuință nouă aici la Oradea”.
Investiţia în cele şase scări de bloc s-a ridicat la aproximativ 16.500.000 lei, inclusiv TVA. Lucrarea a durat 24 de luni.
Programul „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii” se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin ANL și destinate închirierii către persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.
În Oradea, ANL mai are în lucru un bloc de locuinţe pentru personal medical, în curtea Spitalului Gavril Curteanu. Prefectul Mihaiu şi-a asumat că va verificat periodic stadiul lucrărilor la acest şantier, ca trimis al Guvernului în teritoriu. „Am fost și la Sîntandrei să vedem cum evoluează șantierul și apreciem implicarea domnului director, implicarea efectivă în teren și urmărirea modului în care evoluează construcțiile pe aceste șantiere”, a zis prefectul.
132 locuinţe
Blocurile ANL din Calea Aradului au 6 scări și un număr total de 132 de unităţi locative, cu garsoniere şi apartamente. Fiecare scară dispune de 22 de apartamente, din care 15 cu 2 camere, de aproximativ 50-52 m2, 6 cu o cameră și un apartament cu 3 camere de aproximativ 70 m2. Fiecare scară este prevăzută cu un ascensor pentru 4 persoane. La intrarea în bloc a fost realizată o rampă pentru persoanele cu handicap locomotor.
Din cauza faptului că proiectul iniţial nu avea cotele amenajărilor ulterioare – ale drumurilor şi trotuarelor care se fac acum, rampele de acces pentru persoanele cu handicap se termină brusc, cu vreo 30 de cm deasupra trotuarelor.
Prin vicele Birta, municipalitatea transmite că până la ocuparea locuinţelor şi pistele vor fi ajustate astfel încât să fie folosibile de cei în cărucioare cu rotile sau de familiile cu copii mici.
Doru Negruţiu a ţinut să adreseze „un cuvânt bun pentru constructor”: „astăzi este ziua lui de glorie, ziua recepției, după 24 de luni de frig, ploaie, zăpadă. Este ziua lui de glorie și mulțumesc pentru colaborare Construcții Bihor, care au fost deschiși și au avut o lucrare bună”.
Reprezentantul ANL din Bihor a arătat că lucrarea s-a făcut la costuri foarte mici faţă de cele practicate pe piaţa privată de construcţii – în jur de 340 euro/mp construit.
Calitatea finisajelor nu este chiar de top însă nici preţurile de închiriere pentru aceste spaţii sunt mai degrabă simbolice, pot ajunge la un maximum de 150 lei pentru un apartament de 3 camere.
În procedură
O parte dintre locuinţele recepţionate ieri au fost deja atribuite în baza unor liste votate în Consiliul local în prima jumătate a acestui an. Pentru că s-au depus foarte multe cereri pentru locuinţe de o cameră, au rămas peste 20 de apartamente cu două camere neocupate. Pentru acestea, e în curs o a doua procedură de selecţie în care s-au depus, până acum, aproximativ 100 de cereri. Locuințele ANL pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minim un an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!