În cursul nopții de luni spre marți, respectiv cea de marți spre miercuri, au fost montate cele 4 balcoane metalice în alveolele de belvedere ale podului Sf. Ladislau. Balcoanele sunt dominate de stâlpii de iluminat public, montaţi tocmai în axul acestor balcoane metalice. Montarea acestora s-a făcut în timpul nopţii pentru a nu fi perturbată circulaţia pe pod, transmite Biroul de Presă al Primăriei Oradea. În ce măsură corespund proiectului elementele de design montate pe pod, rămâne de certificat.
Balcoanele semicirculare au dimensiunea de 2 metri/1,80 metri și sunt fabricate din confecție metalică. În ceea ce privește corpurile de iluminat care mai lipseau, acestea au fost montate pe stâlpii din balcoane miercuri, 31 august. Totodată, sunt în curs de execuţie lucrările de finisaj de sub pod, astfel încât după terminarea acestora va urma demontarea schelelor, transmite municipalitatea.
Lucrările de reabilitare a podului Sf. Ladislau din Piaţa Unirii au fost executate de firma cehă Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby. Valoarea lucrărilor a fost de 5.150.599,62 lei.
Podul central fusese închis la mijlocul lunii septembrie a anului 2015, atunci municipalitatea a anunțat că lucrările de reabilitare vor fi finalizate în șase luni, iar podul se va redeschide la sfârșitul lunii martie 2016. În cele din urmă, podul s-a deschis cu o întârziere de aproape jumătate de an, în cursul lunii august.
Detalii care contează
Dincolo de anumite aspecte stilistice ale podului ce se prezintă azi flancat de balustrade masive de beton, realizarea unor detalii comportă anumite semne de întrebare. Bunăoară, balcoanele montale pe pod au un model similar celui prezentat în planşele tehnice ale proiectului, însă dimensiunile „foietajului” stilistic al balcoanelor nu par a fi aceleaşi cu cele din planşele tehnice. De asemenea, stema municipiului Oradea montată pe pod este evident mai mică în dimensiuni decât cea prevăzută în proiect sau cel puţin în planşele puse la dispoziţie de către Primărie înaintea începerii lucrărilor. De aceea, în mod evident, stema Oradiei iese mai puţin în evidenţă în arhitectura punţii, nereuşind, într-un final, să împrumute podului din personalitatea heraldică a oraşului, într-o măsură consistentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!