Joi, 15 septembrie, Ambasada României din Paris a găzduit o primă acţiune de colectare de fonduri pentru achiziționarea sculpturii lui Constantin Brâncuși «Cuminţenia Pamantului». În program: piesa de teatru a lui Mihail Sebastian, «Jocul de-a Vacanţa» interpretată de actorii trupei franceze EICAR.
La eveniment au participat ca simpli donatori sau ca organizatori şi mulţi orădeni printre care şi Mioara Pituţ, secretar I în cadrul Ambasadei Române din Paris, şi scriitoarea Simona Iacob Le Roy. „Indiferent dacă iubim sau nu arta, Brâncuşi este indiscutabil o parte frumoasă, genială a identităţii noastre naţionale. Operele sale, o expresie tangibilă a creativităţii românilor. Readucerea «Cuminţeniei Pământului» acasă este un dar de suflet pe care îl facem copiilor noştri, generaţiilor viitoare”, ne-a declarat scriitoarea Simona Iacob Le Roy, originară din Oradea, participantă la eveniment.
Evenimentul de joi este primul dintr-o serie de trei evenimente organizate la Iniţiativa Asociaţiei «Cartierul Latin», în colaborare cu Trupa de teatru EICAR, Ambasada Română şi Institutul Cultural Român din Paris. La acest prim eveniment s-au colectat 1.500 de euro. Organizatorii estimează că la finalul acţiunii se vor strânge circa 5.000 de euro.
Până în 30 septembrie
Proprietarii „Cumințeniei Pământului” au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României a alocat deja 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripție publică națională.
Suma de 6 milioane de euro ar trebui să fie strânsă până la data de 30 septembrie, iar suma totală, de 11 milioane de euro, trebuie virată până la 31 octombrie. Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu a spus că banii de la cetățeni vor fi virați în conturi ale Ministerului Culturii și, în cazul în care campania nu va fi una de succes, vor fi returnați contributorilor, iar statul va renunța la dreptul de preempțiune asupra operei.
Opera „Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!