Palatul Copiilor și Elevilor Oradea a organizat cea de a XVI-a ediție a Concursului Naţional de Ecologie şi Protecţia Mediului “Floare de Lotus”, ce s-a desfăşurat în perioada 30 iunie – 3 iulie în judeţul Bihor. Titlul concursului din acest an a fost „Natura ne oferă, dar trebuie să o aperi”.
Deschiderea oficială a concursului a avut loc în 1 iulie la Vila Sântana din localitatea Sânmartin. La concurs au participat copiii din județele: Bisterița-Năsăud, Botoșani, Vâlcea, Constanța, Arad, Sălaj, Maramureș, Suceava, Sibiu, Bihor, dar și din București. Pe parcursul concursului elevii au răspuns la anumite chestionare cu privire la rezervațiile naturale și au avut parte de o probă surpriză, cea de orientare turistică, care a plăcut foarte mult copiilor. Conform organizatorilor, concursul care are loc an de an, are ca scop conștientizarea elevilor privind importanța implicării fiecăruia în salvarea mediului. La final s-au dat cupe, diplome, broșuri și reviste.
Excursie și concurs
„Concursul s-a derulat în două etape. La prima etapă, la care au participat circa 350 de elevi din mai multe județe din țară, au fost trei secțiuni. Prima secțiune a fost creația literară, unde copiii au trebuit să realizeze referate, esee, compuneri sau poezii având ca temă protejarea mediului. A doua secțiune a fost cea a proiectelor de mediu, proiecte care să vină în salvarea mediului înconjurător. Proiectele fiind realizate împreună cu profesorii coordonatori. Cea de a treia secțiune a fost cea de confecționare a unor decorațiuni din deșeuri reciclabile, din care să obțină un obiect nou, un produs care să poată fi utilizat. În cea de a două etapă care s-a derluat în week-end, au participat circa 50 de copii. Aceștia au participat la un atelier de lucru în cadrul căruia au confecționat obiecte din materiale reciclabile. Prin acest lucru am dorit să urmărim creativitatea copiilor. Sâmbătă au participat la o excursie la situl Natura 2000 Tășad, unde împreună cu profesorii coordonatori și muzeografi au aflat tot ce ține de mediu și protejarea acestuia”, ne-a declarat Carmen Filip, reprezentantul Palatului Copiilor, organizatorul evenimentului.
La rândul ei Erika Posmoșeanu, muzeograf în cadrul Muzeului Țării Crișurilor a precizat că „de trei ani Muzeul Țării Crișurilor este partener alături de Palatul Copiilor din Oradea în cadrului acestui concurs. În acest an am ales să vizităm situl Natura 2000 Tășad. Pentru acest lucru am pregătit o prezentare a obiectivelor ocrotite din acest areal, legat de geologia și paleontologia sitului, obiective arheologie. A fost prezentată biodiversitatea sitului și un film legat de cercetările paleontologice. Copiii au primit la final broșuri și reviste legat de tot ceea ce însemană situl Natura 2000 Tășad”.
Activităţile din cadrul concursului au fost organizate în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, ISJ Bihor, Muzeul Ţării Crişurilo, APM Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Aquacrisis și CAPDD Bihor. Această acţiune este înscrisă în Calendarul Activităţilor Educative şi Naţionale 2016 emis de MENCS.
Citiți principiile noastre de moderare aici!