Este pentru prima dată când România oferă oportunitatea şi șansa arătându-se interesată să își cheme tinerii români plecați de-acasă, oferind un stimul financiar de 40.000 sau 50.000 de euro în vederea deschiderii unei afaceri în domeniul agricol care să îi determine să își creioneze un viitor aici acasă.
[eadvert]
Ca şi în cazul altor măsuri derulate de AFIR, Oficiul judeţean Bihor se poate mândri cu cele mai multe cereri depuse. „Sunt încântat și multumit de numărul de proiecte depuse la nivelul județului nostru, le mulțumesc celor 42 de tineri că au avut încredere în AFIR, asigurându-i de întreaga mea susținere. Mulți dintre ei au plecat dintr-o nevoie financiară, lipsuri materiale lăsând în urmă părinți, copii, prieteni cu lacrimi în ochi, s-au întors cu lacrimile bucuriei. Am convingerea că și în viitoarea programare 2021 – 2027 vom avea alocări financiare distincte pentru românii din Diaspora extinzând nivelul de finanțare și în investițiile nonagricole”, ne-a spus Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.
Implicarea OJFIR Bihor şi a firmelor de consultanţă din judeţ au făcut ca Bihorul să se situeze pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de cereri de finanţare depuse. Astfel, în județul Bihor, au fost depuse de către tinerii fermieri 42 de solicitări de finanțare în valoare de 1,72 milioane de euro. Cele mai multe cereri de finanțare, mai precis 46, au fost depuse de solicitanții reveniți în țară pentru a se instala prima oară într-o exploatație agricolă în județul Bistrița-Năsăud. Valoarea acestor cereri de finanțare depuse online la AFIR este de 1,87 milioane de euro. S-au întors și 19 tineri fermieri din județul Dolj, pentru a accesa fonduri europene în valoare de peste 760.000 de euro. Totodată, în județul Cluj tinerii fermieri au depus 18 solicitări de finanțare însumând 750.000 de euro.
Bilanţ
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a încheiat sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta dedicată Diaspora, sesiune care s-a desfășurat în perioada 4 ianuarie – 5 iulie 2021. Astfel, AFIR a primit online 256 de cereri de finanțare în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, prin intermediul submăsurii 6.1 – Diaspora din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Sprijinul acordat prin intermediul acestei linii de finanțare este 100% nerambursabil și, în prezent, este de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole pe care o va dezvolta tânărul fermier.
Finanțarea se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25% din valoarea sprijinului în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.
Toate cererile de finanțare depuse sunt în procesul de evaluare la nivelul AFIR și, ulterior, în funcție de punctajul obținut, se va realiza selecția proiectelor care primesc finanțare. În urma finalizării acestor etape, AFIR va publica Rapoartele de selecție lunare pe pagina oficială, www.afir.info, la secțiunea Rapoarte și Liste.
Trimite articolul
XBani.bani,bani….
totul se rezuma la bani
le dati bani ca sa ce?????????????????
sa planteze trandafiri(25000 E)?
sa planteze tuia(40000 E?)
sa cultive porumb zaharat (40000E)
statul asta este chiar picat in cap? s-a verifict vreodata pe bune unde ajung si ce se face cu acesti bani?????cat sa produs real dupa 5 ani,sau numai actele vorbesc?
parintii la sat,proiect pe numele copiilor stabiliti la oras,trec 3 ani si raman cu banii bine mersi fara sa vada macar tarlaua,iar cei care fac totusi agricultura si nu au RELATII se uita cu jind in departare cu buzunarele goale
baieti totul e vrajeala,NIMIC no sa-i schimbe pe rumani:,,agricultorii “de azi parsivii de maine
-
E grea viata cand ti-e ciuda ca altul se descurca mai bine ca tine. Pune mana si munceste, bai putoare ordinara! Tu ce mama naibii ai facut in viata de-ti permiti sa judeci in halul asta? Frustratule :))
” Acuma dăm, ca apoi să putem lua”
O mare păcăleală fraților cu finanțarea asta.
Acum vă dă cu o mână și peste 10 ani vă ia cu două.
Așa au făcut și în anii ’90 cu firmele : au dat facilitățile fiscale, apoi după ceva timp, mai ales după ce am intrat în UE, statul a uat înapoi cu 10 mâini.
A și spus Mugur Isărescu treaba asta : “acuma dăm, ca apoi să putem lua”
Sunt facultãţi de birt. Primesc asistaţi sociali din orice an.