În acest weekend, orădenii şi nu numai, au putut să-şi lase papile gustative conduse de deliciul mierii de albine, iar profesioniştii să-şi achiziţioneze utilaje apicole de ultimă generaţie. Zeci de expozanţi din toate colţurile ţării, dar şi apicultori şi-au expus marfa în cadrul târgului apicol care a avut loc în perioada 15 – 16 februarie la Casa de Cultura a Sindicatelor din Oradea.
La evenimentul organizat de filiala ACA Bihor în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Bihor au luat parte şi producători de siropuri şi extracte naturale. Sâmbătă, 15 februarie, în cadrul târgului, a avut loc şi o conferinţă pe teme apicole.
Producători
Apicultorii se plâng de condiţiile tot mai grele. Agricultura intensivă, chimicalele folosite pentru tratarea plantelor dar şi lipsa pieţei de valorifificare face ca apicultura să fie tot mai greu de practicat.
„Degeaba merg eu la polifloră dacă lângă este o cultură de floare sau porumb care a fost stropită din elicopter. Cel puţin pe un perimetru de 500 de metri cultura învecinată este afectată. Cu toate grija pe care le-o acord familiile de albine sunt tot mai slabe. În urmă cu câţiva ani a trebuit să-mi refac supina din cauza stropirilor la rapiţă. Nu am fost anunţat de respectivele stropiri şi mi-au murit aproape toate albinele. Am decis atunci să nu-mi mai duc niciodată albinele la rapiţă”, ne-a spus apicultorul Daniel Chiş.
„Noi suntem din zona Beiuşului. Avem 500 de familii de albine împărţite în trei stupine. Albinele au ieşit foarte bine din iernat, miere producem dar nu prea are preţ. E o problemă foarte mare cu pesticidele pentru care se tot obţin derogări an de an deşi la niveul întregii Uniuni Europene au fost interzise. Noi ne ferim de câmpie pe cât de mult posibil pentru că e atât de chimică zona încât albinele mor. Nu au şansă de supravieţuire mai mult de o lună de zile. În urmă cu trei ani din această cauză ne-au murit circa 40% din albine, în culesul de floarea soarelui, în luna august când teoretic nu sunt stropiri dar neonicotinoidele rezistă circa şase luni în apă, sol şi implicit în organism. Acum încercăm să mergem pe mierea de munte”, ne-a spus apicultorul Popa Tudor.
Şi apicultorii din zona Diosigului se confruntă cu aceiaşi problemă.
„Avem 800 de familii de albine. Mergem în pastoral până în zona Constanţa. Probleme întâmpinăm atât în ceea ce priveşte lipsa de comunicare dintre agricultori şi noi, dar şi în ceea ce priveşte comercializarea. Producătorii autohtoni nu au nici o şansă să-şi valorifice producţia în marile magazine care preferă să aducă miere, dacă se poate numi aşa- din China la preţuri mult mai mici. Astfel că noi ne valorificăm marfa în târguri şi pieţe dar oamenii care ne cunosc produsele vin direct la noi acasa”, spune Fiok Ana, care împreună cu cei doi fraţi şi cu tatăl se ocupă de creşterea albinelor.
„Am venit la Oradea la târgul apicol cu produse naturale, avem sucuri şi siropuri naturale, de cătină, afine , merişoare, muguri de brad, aronia, căpşuni, zmeură. Avem de asemenea şi fructe congelate. Marea majoritate a fructelor o cultivăm noi, dar mai şi cumpărăm de la cei care culeg din flora spontană”, ne-a declarat un producător din judeţul Sălaj, localitatea Solomon. „Produsele noastre sunt proaspete, nu le putem valorifica pe raft, de aceea le vindem la târgurile de profil”, spune Petru Simule, producătorul sălăjeanul din Solomon. La târg sunt prezente şi numeroase firme care prezintă o gamă largă de utilaje atât de necesare apicultorilor.
„Noi suntem din judeţul Prahova. Am adus la târg o serie de echipamente apicole: mănuşi, etichete, varjete, sulf, diafragme, costume, cam tot ce îi trebuie unui apicultor”, spune reprezentanta firmei Farma Feli.
Trimite articolul
XE un lucru deosebit ca se scrie despre evenimentele petrecute in weekend in prima zi din saptamana urmatoare. Dar ar fi mult mai util daca s-ar anunta programul incepand cu ziua de joi, ca lumea interesata sa isi poata planifica programul pe weekend.