Birocraţia excesivă, condiţiile legale restrictive şi câştigurile relativ mici care le-ar aduce unora, face ca numărul solicitanţilor de ajutor pentru încălzirea locuinţei să se împuţineze de la an la an. Dacă în sezonul rece 2013 -2014 s-a înregistrat o medie lunară de 5.887 de orădeni, la 31 decembrie 2014, această medie lunară abia ajunsese la 4.000 de persoane.
„A scăzut numărul de persoane care se încadrează în aceste limite, pentru că a crescut pensia. Va mai scădea şi după 1 ianuarie, cu majorarea asta de 5% a pensiilor”, spune Vlad Florian, preşedintele unei asociaţii din Ioşia.
Maşinile copiilor
Şi birocraţia excesivă care condiţionează eliberarea ajutorului i-a motivat pe unii dintre potenţialii beneficiari să renunţe. „Am avut mai mulţi oameni în asociaţie care se încadrau la limita de jos a venitului. Pentru opt lei, cât au calculat că ar primi, ar fi trebuit să umble după documente la toate instituţiile. Şi peste tot trebuie plătit câte un leu, doi. Au hotărât că nu li se merită efortul, s-au săturat oamenii de umblat”, crede orădeanul.
În asociaţia sa, ca în multe altele, sunt cazuri în care oamenii nu se mai încadrează în condiţiile legale pentru ajutorul de încălzire din cauza maşinilor. „Asigurările auto sunt mai ieftine pentru cei mai în vârstă. Sunt mulţi pensionari care, din acest motiv, au acceptat să treacă pe numele lor maşinile copiilor sau ale nepoţilor, nu şi-au dat seama că vor pierde ajutorul pentru încălzire”, mai spune Vlad Florian.
Noutăţi restrictive
Condiţiilor de acordare a ajutorului termic din anii trecuţi li s-au adăugat unele suplimentare la începutul acestui sezon rece:
– Persoanele care nu realizează venituri vor prezenta o dovadă şi/sau declaraţie privind veniturile din care îşi plătesc utilităţile, etc., venituri care se vor consemna la codul 79 (alte venituri) din Cererea şi declaraţia pe proprie răspundere
– Datele înscrise în cererea şi declaraţia pe proprie răspundere referitoare la componenţa familiei solicitante – numele şi prenumele acestora, codul de furnizor, precum şi numărul de camere branşate aferente locuinţei vor fi certificate de către asociaţiile de proprietari prin eliberarea unei adeverinţe sau certificarea datelor amintite mai sus pe formularele tip de către asociaţiile de proprietari.
– în cazul copilului minor care locuieşte cu bunicii, dacă părinţii locuiesc la alte adrese şi nu contribuie la întreţinerea minorului, copilul poate fi asimilat familiei bunicilor doar dacă a fost instituită măsura plasamentului sau a tutelei, altfel copilul este în întreţinerea părinţilor naturali.
– Studenţii până la 26 de ani, întreţinuţi de părinţi şi care locuiesc separat de aceştia pot beneficia de ajutor cu următoarele condiţii:
– Cei fără job şi fără venituri proprii vor prezenta documente doveditoare privind veniturile nete ale părinţilor în luna anterioară depunerii cererii (Adeverinţă de venit cuprinzând salariul net realizat (inclusiv valoarea tichetelor de masă, norma de hrană, cupon pensie în original sau copie (orice tip de pensie), cupon indemnizaţie de handicap în original sau copie anterioară depunerii cererii sau adeverinţă AJOFM, adeverinţă eliberată de Administraţia financiară, în termen de valabilitate, privind veniturile impozabile în cazul în care membri familiei sunt constituiţi în asociaţii familiale sau ca persoane fizice autorizate. Pentru membri familiei care nu realizează venituri se va anexa declaraţie pe proprie răspundere însoţită de adeverinţă eliberată de Administraţia financiară, în termen de valabilitate, privind venituri impozabile;
– studenţii fără loc de muncă dar cu venituri din pensii de urmaş, activităţi independente, etc. vor prezenta documente justificative care atestă sursa venitului;
– studenţii care realizează venituri salariale vor prezenta documente doveditoare privind veniturile nete realizate în luna anterioară depunerii cererii;
– În situaţia în care părinţii nu-şi îndeplinesc obligaţia să-l întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani, în caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă.
– studenţii străini care provin din ţări ale Uniunii Europene vor prezenta o dovadă şi/sau declaraţie privind veniturile din care îşi plătesc utilităţile, taxele de şcolarizare, etc., venituri care se vor consemna la codul 79 (alte venituri) din Cererea şi declaraţia pe proprie răspundere;
– studenţii din UE vor prezenta dovada mijloacelor de întreţinere necesare obţinerii permisului de şedere pe teritoriul României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!