Peste 60 de studenţi medicinişti din ţară, din Turcia şi Cehia s-au încumetat să participe la a 16-a ediţie a taberei MASH, un eveniment naţional considerat de organizatori de referinţă şi care se adresează tinerilor preocupaţi pentru pregătirea în primul ajutor dar şi în tehnici alpine de parcurgere a traseelor montane dificile.
De ce MASH
Necesitatea organizării unui astfel de eveniment se bazează pe faptul că, de multe ori, persoane aflate în situaţii extrem de dificile ar putea fi salvate dacă la nivelul populaţiei s-ar efectua un minim instructaj de prim ajutor. Înainte ca acest vis să se realizeze şi în România- ţară cu mult în urma multora din Europa din acest punct de vedere – e important să se iniţieze grupuri de voluntari (studenţi medicinişti) care să se deprindă cu unele aptitudini practice şi teoretice pe care apoi le pot aplica în situaţii speciale complexe de salvare şi pe care apoi le pot şi transmite celorlalţi tineri din societate.
De aceea, an de an se efectuează tabere cu studenţii medicinişti care învaţă pe parcursul a cinci – şase zile să efectueze manevre de resuscitare cardio-respiratorie, traumă, salvare montană. În timpul taberei, cursanţii de la MASH au făcut exerciţii practice de tehnica speologiei alpine, au participat la un studiu de caz intitulat şi bazat pe un eveniment real din acest an- „Intervenţia de salvare în peştera R2 – 2011”.
Fără apă şi curent
În timpul taberei din acest an, cursanţii au format un punct de prim ajutor în zona taberei pentru a putea acorda primul ajutor calificat pentru toată populaţia zonei respective, dar au şi ecologizat zona taberei şi au efectuat şi câteva drumeţii montane pe trasee selectate special pentru a li se testa capacitatea de adaptare la efort dar şi la situaţii dificile.
Instructorii au făcut pentru cursanţi demonstraţii practice de salvare montană, iar la sfârşit s-a organizat un test final pentru a se verifica dacă cursanţii reuşesc să îşi depăşească limitele fizice, cunoştinţele medicale generale, dar şi cele dobândite precum şi capacitatea de a improviza soluţii de salvare în momente cheie.
De reţinut că tabăra MASH, desfăşurată la Glăvoi, într-o zonă de campare din Munţii Apuseni a fost special aleasă pentru situaţii extreme. Mai exact în tabără nu existau resurse electrice, de apă curentă, de canalizare şi nici reţele de telefonie, iar participanţii au fost cazaţi în corturi. Zona de campare a fost amenajată de instructori şi cursanţi care au igienizat perimetrul, au încropit o bucătărie de campanie, toalete publice, punct de acordare a primului ajutor, spaţii pentru curs şi iluminare cu torţe a taberei. În acest fel, instructorii au reuşit să mobilizeze capacităţile mediciniştilor pentru a gândi soluţii de „supravieţuire” şi salvare a altor oameni ajunşi în situaţii extreme.
Organizatorii speră că sutele de participanţii de la fiecare ediţie MASH să transmită mai departe şi corect informaţiile şi cunoştinţele dobândite. De cele mai multe ori, lângă o persoană ajunsă în situaţie extremă se află tot un civil şi dacă acesta a dobândit informaţii şi capacităţi de acordare a unui minim prim ajutor, o poate salva în minutele tampon până la ajungerea la faţa locului a echipajelor medicale specializate.
O.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!