Iată doar câteva argumente de nerefuzat pentru o invitaţie la sărbătoarea satului Sălacea, „satul celor 1000 de pivniţe”. Şi, în plus, aşa cum explicau primarul Horvath Bela şi purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor Adrian Şimon, un nou concept de a sărbători, unul în a cărui prim-plan se află localnicul. Primarul Horvath Bela a decis că sărbătoarea trebuie să cuprinde şi să anime tot satul, fapt pentru care a primit aviz să închidă pentru aceasta circulaţia pe anumite străzi pe care să le redea oamenilor. Este pentru a patra oară consecutiv când a fost organizat un concert pe străduța asfaltă, plină cu pivnițe ce datează de peste 200 de ani. Aici, la lumina torţelor, cei care urcau și coboarau de la locul de desfăşurare al concertelor erau invitaţi de localnici să servească un pahar de vin „de-al casei”. Deschiderea oficială a evenimentului a fost realizată de primarul Horváth Béla și de preşedintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor. Festivitatea a fost urmată de un moment de dansuri populare susţinute de tinerii din localitate.
Aşezată în câmpia fertilă a Vaii Ierului, tradiția viticulturii de Sălacea duce faima vinurilor satului până dincolo de graniţă. Aşa se explică poate şi prezenţa ungurilor de dincolo de graniţă pe uliţele din Sălacea. Împreună cu preşedintele Consiliului judeţean Bihor, la sărbătoarea satului a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdu Bihar, care a salutat etnicii români într-o impecabilă limbă română, demnitarul având origini româneşti pe linia strămoşilor. Sute de pivniţe săpate de obicei în coasta dealului, sunt blazonul Sălacei, localitate despre care există dovezi arheologice din Epoca Bronzului. Locuită în prezent mai mult de maghiari ( peste 92 % din populație), comuna este formată din două sate, fiecare având ceva unic de arătat: Sălacea și Otomani.
Sălacea a fost atestată documentar în 1067, iar în 1215 apare în cronicile vremurilor cu numele de Zolos. Când maghiarii s-au stabilit aici, exista deja o comunitate slavă preocupată de comerțul cu sare, de unde provine și numele localității. În acea vreme, sarea era un bun foarte important în comerțul medieval. În 1217, Sălacea avea un important depozit de sare și devenise un târg comercial înfloritor. Aceasta şi fiindcă, zona Sălacea era una mlăştinoasă. Cu timpul comerțul cu sare a decăzut. În epoca modernă, viticultura și producerea vinurilor au devenit principalele activități economice din zonă. Astăzi, localitatea este cunoscută drept “Satul celor 1000 de pivnițe”. Pivniţele sunt din cărămidă sau săpate direct în pământul lutos al dealului, cele 970 de pivnițe Cea mai veche dintre ele datează din anul 1803. Pivnițele au o lungime de minim 30 de metri. Vinurile bune obținute din strugurii produși de Valea Ierului se păstrează aici limpezi, aromate și reci.
Pe uliţa doctorului Kéri
Un loc cu totul aparte e cel unde şi-a pus amprenta doctorul Kéri Gáspár. Pe Kis Burga, descoperi un adevărat complex, o întreagă paletă de pivniţe restaurate de medic, o pagină de istorie de peste 100 de ani. Doctorul Kéri Gáspár are pivniţe din 1807, 1880, 1913, 1924. Gazdă primitoare, medicul explică fiecare detaliu celor care îi trec pragul, ca un adevărat ghid. O casă de secol XIX, aflată pe Kis Burga la numărul 400, care a aparţinut unui om dintr-o clasă socială mai joasă, e restaurată în detaliu. Aceasta va face obiectul unui documentar special prezentat marţi de Jurnal bihorean. Săalcea e recunoscută nu numai pentru vinuri , ci şi pentru deja tradiţionalul concurs gastronomic „Tocăniţa de legume ” a cărui etapă zonală a avut loc sâmbătă.
Anul trecut, organizatorii festivalului cu acelaşi nume din Esztar Ungaria au decis ca pentru extinderea și promovarea celei de-a V-a ediții să propună etape și în microregionile din Bihor, context în care a avut loc şi evenimentul din Sălcea. După aproximativ trei ore în care echipele au pregătit și preparat rețete tradiționale sau inovative de tocănițe, juriul format din patru membri a deliberat după criterii ce ţin de gust, consistență, aspectul și modalitatea de prezentare. În afară de premiul acordat câștigătorului – Burgha Mică, a fost premiată cea mai originală reţetă- echipa ”Cele mai frumoase vecine”, dar şi pentru cea mai creativă reţetă- echipa ”Strada Poștei”.
Spectacol pe cer
Momente inedite au fost cele oferite de multiplul campion şi deţinător de recorduri Adrian Buzan şi echipa din care face parte şi marghiteanul Alexandru Dande. Din dorinţa de a oferi un moment de neuitat, primarul Horvath Bela s-a îngrijit ca un localnic aflat în scaunul cu rotile să poată zbura cu paramotorul alături de Adrian Buzan. Omul nu a ştiut cum să-şi exprime satisfacţia pentru senzaţia de libertate pe care nu a trăită de peste 15 ani. Prezentarea colecţiilor de artă populară Lovász Julianna, meciuri de handbal, de fotbal, de tenis, spectacol ciclism extrem, depunere de jerbe la monumentul eroilor, slujbe religioase au făcut parte din program. Dalárda, Misi Band, Qoolio Band, Play Time şi Euphoria Music Band, corul femeilor Örökzöld, Dzsiiza şi Pacsirták au oferite spectacole de neuitat. La mulţi ani, Sălacea!
Citiți principiile noastre de moderare aici!