În prima zi a festivalului, iubitorii de filme sunt așteptați la gala de deschidere a TIFF Oradea. Festivalul va debuta la Teatrul de Stat, de la ora 20:00, cu momentul „Jazz on the Big Screen”, o selecție de melodii din filme, interpretată de Sebastian Burneci Trio. Sebastian Trio este prim trompetist și solist al Big Band-ului Radio România, precum și liderul Bucharest Jazz Orchestra.
„Concertul va fi urmat de proiecția Foștii soți (r. Noah Pritzker), care explorează cu subtilitate complexitatea relațiilor de cuplu și fragilitatea emoțională ce vine odată cu despărțirile. În centrul poveștii, Griffin Dunne îl interpretează pe Peter Pearce, un dentist din New York care, pe lângă propriul divorț iminent, se confruntă cu relația dificilă cu fii săi. Efectele emoționale ale despărțirii părinților săi după 65 de ani de căsnicie creează scena perfectă pentru o dramă-comedie despre iubire, familie și iertare. Rosanna Arquette și Richard Benjamin completează distribuția cu roluri care conturează vulnerabilitățile familiale și conflictele intergeneraționale. Biletele pentru gala de deschidere se pot achiziționa aici”, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizatori.
În a doua zi a festivalului se va desfășura cine-concertul Dublu Deliciu, care presupune proiectarea a două filme mute cu acompaniament live. Cele două filme sunt comedii de la începutul secolului 20, Păpușa (Die Puppe) și Prințesa stridiilor (Die Austernprinzessin), ambele ale regizorului german Ernst Lubitsch. Cine-concertul este programat pentru 28 septembrie, de la ora 18:00, la Filarmonica de Stat Oradaea, fiind o coproducție Goehte Institut București, Filarmonica de Stat și Festivalul Internațional de Film Transilvania. Biletele pot fi achiziționate aici.
„Filmele vor prinde viață sub bagheta dirijoarei Simona Strugaru și acompaniamentul Filarmonicii de Stat Oradea, prin vocea sopranei Irina Ionescu. Inspirată de poveștile cu turnuri neașteptate și jocul actoricesc deosebit de expresiv al protagoniștilor, Simona Strugaru a scris muzica originală care va însoți, pe toată durata proiecției, aceste două filme pline de inventivitate și umor sofisticat”, au mai transmis organizatorii.
Păpușa (Die Puppe) este o farsă al cărei protagonist este nepotul timid al unui baron. Pentru a moşteni averea şi a duce mai departe numele familiei, el este forţat să ia în căsătorie o fecioară din sat. Tânărul, însă, nu are chef de căsătorie și se refugiază la mănăstire, unde este sfătuit să ia de soţie o păpuşă mecanică, pe care un meşter tocmai o terminase. Păpuşa e stricată din greşeală, iar fiica meşterului (Ossi Oswalda) acceptă să îi ia locul.
Prințesa stridiilor (Die Austernprinzessin) este povestea lui Quaker, om de afaceri american îmbogățit din comerțul cu fructe de mare, zis și „regele stridiilor”. Plină de temperament, fiica sa, „prințesa stridiilor”, ține morțiș să se căsătorească cu un nobil european, lefterul prinț Nucki, despre ale cărui probleme financiare nu are nici cea mai mică idee. Dintr-o confuzie amuzantă, prințesa ajunge să se căsătorească din greșeală cu servitorul prințului. Această situație declanșează un lanț de turbulențe cu final fericit pentru toată lumea.
În ultima zi a festivalului va fi cine-concertul Variety, care este un thriller despre iubire, trădare și ambiție în lumea artiștilor de circ. În urma accidentului care i-a pus capăt carierei de acrobat, Boss Huller devine proprietarul unui circ ambulant modest, în care își duce traiul alături de soția sa. Viața lor ia o turnură neașteptată când Boss o întâlnește pe o tânără misterioasă de care se îndrăgostește nebunește. El fuge cu aceasta sperând la un nou început, însă, curând, destinul îi aduce o nouă provocare sub forma unui atrăgător trapezist. Când Huller îşi dă seama că din soţ infidel a devenit un încornorat, consecinţele vor fi tragice.
Filmul va fi acompaniat live de trupa Silhiatra (Andrei Cozma – sintetizator și percuție, Mihaela Simai – chitară și voce, Eleonora Roșca – violoncel și Ionuț Chiș – violă).
Cine-concertul Variety va fi avea loc la Sinagoga Sion, duminică, 29 septembrie, de la ora 20:00, iar biletele pot fi achiziționate aici.
Abonamente TIFF
În acest an au fost puse la vânzare abonamentele TIFF, destinat celor care vor să vadă cel puțin cinci filme din cadrul festivalului. Prețul abonamentului este de 80 de lei și permite accesul la cinci proiecții diferite, cu excepția evenimentelor speciale (gala de deschidere și cine-concertul „Dublu Deliciu”). Cei care decid să cumpere acest card virtual își vor putea rezerva biletele online, pe pagina de ticketing tiff.eventbook.ro pentru proiecțiile dorite.
Cea de-a 7-a ediție TIFF Oradea este co-organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!