Obligat de situaţie, Consiliul Local Oradea a votat unanim, în ultima şedinţă ordinară, avizul de principiu pentru punerea în siguranţă a clădirii situate în Piaţa Unirii nr.5, cunoscută sub numele de Casa Kovacs. Această clădire monument a fost promovată de Primăria Oradea ca exemplu de înlesniri municipale pentru reabilitare. Proiectul de execuţie a fost plătit de Fundaţia pentru Monumente, care urma să-şi alimenteze conturile din „taxa de nereabilitare a clădirilor din Centrul Istoric al Oradiei. Autorizaţia de construcţie s-a eliberat în regim de urgenţă, mai ales că Inspecţia în Construcţii a constatat că sunt posibile prăbuşiri de tencuială.
Locuinţe amanetate
Iar cel mai important, în aprilie 2010, Primăria, prin Administraţia Imobiliară Oradea (AIO), a semnat cu reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari contractul de creditare a lucrărilor de reabilitare, în valoare de 620.000 lei (TVA inclus). Pentru aceasta proprietarii din Piaţa Unirii 5 şi-au pus apartamentele gaj la Primărie semnând 13 contracte de ipotecă, pentru 400.000 lei plus TVA. Restul banilor urma să-i acopere AIO, care deţinea şi ea în clădire un spaţiu plus un apartament.
La scurt timp, municipalitatea a prezentat Casa Kovacs ca fiind „primul imobil la nivel naţional care va fi reabilitat printr-un program de ajutorare financiară către populaţie”. Banii urmau să fie restituiţi în rate fără dobândă, doar cu actualizarea la inflaţie, pe o perioadă de cinci ani.
Proprietarii şi-au ales executantul, SC Vestind Construct, care urma să restaureze faţadele, să înlocuiască poarta metalică şi tâmplăria din PVC cu una din lemn, să refacă elementele de decor şi să zugrăvească faţada în concordanţă cu stilul arhitectonic.
Stop de la Prefectură
Toate hotărârile de Consiliu Local privind finanţarea reabilitărilor de clădiri, pe de o parte, şi de taxare a proprietarilor clădirilor nereabilitate, pe de altă parte, au căzut odată cu intervenţia Prefecturii, la jumătate de an după ce între mecanismul fusese pus la punct la nivel local.
Astfel, abia pe 4 octombrie 2010, Prefectura Bihor a anunţat municipalitatea că i-a atacat în contencios, la Tribunalul Bihor, toate HCL-urile care reglementau problematica de mai sus. Şi ca urmare, s-au suspendat toate HCL-urile în cauză. Chit că întretimp sute de orădeni achitaseră deja taxa de nereabilitare, iar alţii, ca cei din Casa Kovacs, îşi amanetaseră locuinţele pentru a demara reabilitarea.
În stand-by
În aceste condiţii, CL Oradea a decis acum ca AIO să semneze un act adiţional la contractul de execuţie cu SC Vestind Construct, prin care să garanteze că va finanţa lucrările de punere în siguranţă a imobilului, cerute de Inspecţia în Construcţii în urma accidentelor tehnice produse la Casa Kovacs pe 8 septembrie 2009 respectiv pe 21 octombrie 2010, când a şi fost rănit un trecător de tencuiala desprinsă de sub acoperiş.
În plus, AIO va trebui să încheie şi cu proprietarii din Casa Kovacs noi contracte de creditare pentru a-şi recupera, prin cote părţi, contravaloarea lucrărilor.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!