Consiliul local a adunat, joi, majoritatea necesară votării majorărilor tarifelor practicate de Termoficare SA. Scumpirea deschide un trend al cărui vârf va fi atins la începutul sezonului rece, când se prognozează încă o reglare a tarifelor.
[eadvert]
Megainvestiția în CET-ul pe gaz a fost, ani de zile, „jucăria” preferată a administrației liberale, în construirea imaginii de administrație performantă. Acum, Opoziția s-a folosit de creșterea tarifelor pentru a eroda această percepție. Pesediștii din deliberativul local și-au declarat îngrijorarea că, în ciuda investițiilor masive care s-au făcut în CET, orădenii plătesc „cea mai scumpă termoficare” și că anul viitor, dezlegată de constrângeri electorale, administrația locală va aproba majorări și mai consistente de tarif: „ce ne facem anul viitor, când e prevăzut un tarif 467 lei/gcal (în estimarea de preț a gigacaloriei cuprinsă în proiectul de trecere a CET-ului pe gaz n.r.)”
Dinspre UDMR a venit o invitație la regândirea strategiei de termoficare a orașului având în vedere că optimismul fostului viceprimar Mircea Mălan, care în 2015 anunța rezolvarea celei mai mari probleme a orașului, nu mai stă în picioare acum, când prețul gazului crește, direct sau prin taxele de mediu pe care le implică.
Primarul Florin Birta a mers pe cifre: majorarea va însemna în plus 12,6 lei la o garsonieră, aproximativ 25 lei pentru un apartament cu două camere și cam 37 lei în plus, pentru un apartament cu 3 camere.
Înapoi în istoria recentă: contre și acuze, majorarea prețului termiei
Prețul de producție și vânzare a gigacaloriei a fost majorat prin votul majorității consilierilor locali. Este doar o „încălzire” pentru un val de noi majorări, avertizează opoziția.
Prețul gazului sau majorarea artificială exagerată a certificatelor de CO2 pe burse – motivele sunt multiple și toate duc la certitudinea că administrația locală a trecut la creșterea tarifului de producție și vânzare a gigacaloriei. Majorarea a trecut ieri de plen, iar noile tarife, diferențiate în funcție de genul de consumator, se aplică din prima zi a acestei luni.
Astfel, creșterea este de 8,07% (plus 19,8 lei) pentru consumatorii noncasnici racordați din magistrale, care vor plăti 265,07 lei/gcal. Acesta este de fapt prețul de producție a gigacaloriei în CET.
Pentru consumatorii casnici racordați din magistrale, prețul de facturare crește cu 3,84% (9,43 lei), ajungând la 254,7 lei/gcal – diferența față de prețul de producție fiind acoperită din subvenție.
Prețul de facturare pentru consumatorii casnici racordați din sistemul de transport va fi de 283,14 lei, plus 6,99 lei, mai mare cu 2,53%.
Replici acide în plen
Opoziția PSD a folosit prilejul pentru o interpelare acidă a executivului local. Prin Emilian Pavel, grupul PSD a arătat că proiectul votat joi a fost doar o „încălzire” pentru „un val de majorări, în toamnă”. El a spus că „am investit 130 milioane de euro din bani europeni și zeci de milioane de euro din bani proprii, cofinanțări, pentru a ajunge ca orădenii să plătească, pe an, cea mai scumpă termoficare”. A mai spus că „am adus un penal din Brăila să conducă CET Oradea”, iar în absența acestuia, brăilenii ajuns să plătească încălzirea de trei ori mai ieftin ca orădenii.
Pavel a mai zis că „în proiectul depus pentru finanțarea europeană a trecerii CET-ului pe gaz, primăria și-a asumat niște tarife, an de an. Anul trecut nu le-ați majorat, că a fost an electoral. Acum, veți ajunge la media de 350 lei/gcal, prețul prevăzut pentru 2022. Ce ne facem anul viitor, când e prevăzut un tarif de 467 lei/gcal?” El l-a mai chestionat pe primar „de ce nu facem ca Germania, care cumpără acele certificate de CO2 la nivel național?”
S-a mai referit și la procesul intentat către Termoficare SA de USR, prin care se solicitau documentele împrumutului de certificate de CO2 către Motru și Timișoara. Ca urmare a unei interpelări, spune el, Termoficare ar fi răspuns că „numai USR a câștigat procesul, numai ei pot vedea actele”
„De ce, în majorare nu se ia în calcul impactul pozitiv rezultat din creșterea prețului la energie elecrică, creștere de 100% – se scrie că gazul a crescut cu 60%, având în vedere că unitatea de cogenerare produce în principal energie electrică?”, a întrebat Pavel. În opinia sa, era de preferat să „fi investit 130 milioane de euro în punctele termice tranformate în minicentrale de cogenerare și am fi lăsat gazul în cartiere”. „Ținem un cartof ferbinte, menținem acest sistem care e dăunător orădenilor”, e concluzia sa.
În final, el a insistat pe profitabilitatea rețelelor de gaz, nu neapărat pentru alimentarea populației cu gaz, ci prin prisma faptului că „se discută în Vest că soluția pe termen lung va fi hidrogenul, iar rețelele de gaz se pot adapta ușor la transportul de hidrogen”.
Creșteri minime
În replică, primarul Florin Birta a insistat că impactul majorării de tarif per gospodărie nu va fi mare: 12,6 lei pentru o garsonieră, 25 de lei pentru un apartament cu 2 camere și 37 de lei pentru un apartament cu 3 camere. El a mai spus că diferența față de prețul de producție a fost preluat în subvenția de 47 de lei.
„Toate solicitările de la Comisia Europeană și de la Consiliul Concurenței susțin că subvenția către populație va trebui să dispară. În alte părți, unde spuneți că gigacaloria e foarte ieftină, prețul va exploda când se vor anula suvbențiile. Noi am preferat să investim în modernizarea rețelelor ca să avem un preț sustenabil”, consideră edilul.
Despre politica certificatelor de CO2, a mai spus că „nu pot să am eu o strategie guvernamentală, ca Germania. Am ridicat problema către primul ministru și către ministrul Mediului, nu e normal ca prețul certificatului să crească de la 15 euro, la 58 de euro. Inclusiv locuințele particulare branșate la gaz vor achita certificatele de poluare. Eu cred că aceste investiții făcute în centrala nouă au ajutat, am scăzut la 270 mii de tone de emisii de CO2 pe an, față de 1 milion de tone, cât aveam când eram pe cărbune. Mai am o veste: de la 1 ianuarie, prețul gigacaloriei scade pentru că scade TVA”, a mai spus primarul.
Dinspre UDMR, executivul a primit un scurt istoric și o invitație. „În ianuarie 2015, Mircea Mălan, viceprimar atunci, spunea că trecerea CET pe gaz este cel mai important proiect al orașului, pentru că rezolvă cea mai mare problemă a sa, termoficarea. Nu s-au rezolvat toate problemele. Grupul UDMR vă sprijină dacă doriți să reveniți aspura deciziei de a rediscuta strategia de termoficare. Prețurile cresc și orădenii vor simți această creștere”, a spus Szabó József.
Primarul a încheiat dezbaterea din plen, cu observația că se studiază realizarea unui nou foraj geotermal în curte la Termoficare SA, se va implementa Nufărul Geotermal – soluții mai la îndemână, până când hidroenul devine disponibil, peste 10, 20 de ani…
Trimite articolul
Xvai de aia noastră.. bine că Termoficarea vrea sa foreze pt geotermală dar branșări noi la apa geotermală nu sunt permise.
Birta așteaptă fuziunea nucleară, poate poate
-
Platim acuma pentru Marea Resetare a lui Klaus Schwab.
Pentru el noi suntem virusul.-
Multumitile escrocilor sefi de la bihoreanul, chirila si ciucas pentru campania facuta pnl in 2020 pentru care au luat bani furati.
sa aiba bani sa-si incalzeasca nevestele grase ca plopii, amandoi
-
Daca sunt grase nu trebe incalzire 😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
-
-
Multă muie PNL USR
-
Ionica ești cam prostuț, expresa consacrată și acceptată este doar,, muie psd” de ce vrei tu sa o iei razna.
Cât curent vindeți, cât curent continuaţi?
ce bine ca toata lumea a fost dezacord cu cetul asta nou pe gaz… dar totusi au facut fiindca a fost cel mai mare proiect ca si cost a primariei cu care a putut sa laude, dar cand citeste cartiile lui Bloomberg nu s-a uitat spre vest ca aproape nimeni n-au facut un cet cu gaz in ultimi 10-20 de ani? toata lumea merge spre directia regenerativa, gen apa, vant, solar, geotermal, dar noi de 13 ani numai vorbim despre geotermal in Nufarul, nu cumva sa recunoastem ca cetul asta a fost un mare esec, degeaba plateste omul de rand o factura si mai mare incepand de toamna, in Nufarul tot nu o sa avem un confort mai mare, calorifere nu o sa fie mai calde, tot o sa stam in apartamente semi incalzite…
-
Esti timapit? Unde ai vazut centrala “regenerativa”?
-
uoau, din tot ce a zis bine omul tu ai reusit sa ramai cu o singura contradictie?!?
oradeanul model, pe care nu-l intereseaza ca ii furat ci daca s-a scris corect gramatical sau una dintre idei este corecta-
“ielemente” d-astea ca Lili sau alte pseudonime infecte nu au alt scop doar invrajbirea si confuzia. Trebuie ignorate.
-
Daca, spune Impostoru trebe sa fie adevarat.
-
-
As spus multe tampenii userul asta “cititor” dar aceea cu “energine regenerativa” este cea mai mare.
Unde a vazut mai exact ca toata lumea face CET-uri care sa foloseasca energie solara, eoliana sau hidroenergine? Eu singer nu am vazut si nu are logica pentru ca trebuie sa ai siguranta 100% ca poti sa acoperi necesarul termic al orasului si nici una din acele tehnologii nu asigura asa ceva. Daca avem o saptamana noroasa cu ploi sau iarna cand se face noapte la ora 17 poti sa iti bagi p**a in energia solara. Si iarna este cel mai frig si ai nevoie de agentul termic.
Iar in ceea ce priveste apa geotermala, este o resursa finita si cu cat este exploatata mai mult cu atat se poate ajunge la nivelul la care debitul si presiunea sa scada foarte mult si sa devina inutila. Mai mult de un cartier in Oradea nu poti sa treci pe energie geotermala. Eu nu am vazut nici un studiu care sa arate ca sunt resurse geotermale suficient de mari incat sa acopere necesarul termic al intregului oras Oradea deci nu inteleg de ce unii tot insista pe ideea asta.
Nu vad nici un motiv pentru care sa spuna cineva ca noul CET este un esec. Costul productie per gcal este printre cele mai mici din tara diferenta fiind ca Oradea are si printre cele mai mici subventii din tara. Birta are dreptate, cand se va renunta la subventia pe gcal in tara multe orase vor avea probleme foarte grave cu preturile.
-
-
Lili: vrei sa te futi?
-
Nici cu scula calului!
-
-
ce e aia “timapit”? daca in loc sa vii cu argumente de ce n-are dreptate omul, vii sa critici personal, ca a gresit un cuvant… ioaaai…. dar nici tu n-ai reusit sa scrii corect jignirea si ai scris in total numai 7 cuvinte. totul ce a scris @cititor e adevarata si se vede ca gandeste logic, nu ca majoritatea oameniilor care vin aici numai sa critice cei care vin cu argumente reale si bune, sa nu cumva sa dezvoltam, hai sa ramanem la nivelul actual, ramas in anii lui Ceasca, ca majoritate dintre voi tot acolo ati ramas…
-
2.53 % e asa de mare ca nu mai pot dormi noapte de cat voi plati la iarna……..
-
2.53 azi, 2,53 maine… si tot asa la infinit. Pentru eficientizare, pentru dezvoltare. Fraierii oricum platesc, ca nu au de ales.
Da, ma mut la alta retea de furnizare a energiei, sa dea cet-ul faliment
unde merg banii care se incaseaza pe curentul produs de CET de ce nu se compenseaza pretul pe gigacalorie, s-au investit 50 milioane de euro pentru trecerea cet pe gaz, bani aruncati cu banii astia se putea trece la incalzirea cu apa geotermala cu pompe de caldura, pentru tot orasul ca la Beius unde gigacaloria este cea mai ieftina din tara, deci s-a facut o afacere proasta cand aveai la indemana apa geotermala cu pmpe de caldura, pe care Oradea o are din belsug.
-
He he he afaceri paguboase pt. buzunarul cui? Uitate cand a inceput trecerea pe gaz a cet-ului. De cate ori a fost trecut pe gaz vechiul Cet si cati bani s-au pompat acolo. Cine a fost ganditorul si consilierii care au votat. In alte parti se modernizeaza centrale nucleare, in Oradea doar un CAF care a fost nefolosit ani de zile si s-a lasat la distrugere pt a sifona bani punlici. Inchiderea nu era fiabila ca nu mai platea nimeni datoriile la banci si asa se arunca bani in gropi negre fara fund. Continuarea greselilor inseamna aprobarea lor iar unde nu este cap vai de piciosre.
Geotermal ? La UOradea dede s-a abandonat proiectul mult laudat care mai mult consuma decat producea? Verde cu orice pret nu e viabil. Hidrogen se foloseste in unele parti ca inlocuitor la gaz dar Oradea nu are nevoie de gaz(propan), butelia (butanul) este la baza gandiri societatii Oradene. Filip a refuzat gazul(propan) in Oradea care are magistrala de alimenteaza Timisoara si Aradul la Cativa km de pa vremea comunismului pentru ca nu ajunge la cei de mai sus, Sturza a platit cu scaunul dar tot Filip a cules laurile pentru scurt timp. Bolojan a crezut Si el in sfatuitori. Resursele de gaz sunt terminate sau vandute, geotermslul edte scump si limitat. Reteaua electrica nu are in momentul acesta solutie de incalzire, combustibil solid carnune aveti pentru pe putin inca 200 de ani dece nu il folositi?. ce solutie cand totul este la indemana. Nu va mai uitati la vecini ca vi se vand gogosi. -
Beius este un sat mai mare, nu poate fi comparat cu Oradea.
Doar firmele din Oradea consuma mai mult agent termic decat tot orasul Beius.
Oradea= printre celemai mici salarii din tara, dar cele mai scumpe servii, e ft scump de trait in Oradea
daca nu va convine mutati-va in Togo, unde e vreme calda tot timpul
poate faceti si voi ceva util si invatati sa vanati rinoceri
daca nu taceti din gura
prostovanii pulii
-
deacumcontrolez din cauza fraierilor ca tine care îi multumit cu scumpirile frecvente isi permit ei multe. Muta te tu vântului cu ei cu tot. De ce sa se mute oradenii pentru ca alți fur fara oprire.ar trebui sa iesim toți cu familile in fata primăriei sa protestăm. Iară fraieri ca tine sa plătească cat or vrea ei.
-
bine DROP de la Teleorman la Togo.
Taran imputit ce esti.
PSD e devina ! Ne meritam soarta !
Dragii mei prieteni, energia costa indiferent ca vorbim de gaz, curent electric sau gigacaloria de la CET (mai nou si benzina). Peste tot in lume se plateste mult pentru energie.
In Germania nu se cunoaste notziunea de subventie, unele cazuri sociale sunt ajutate in rest buni de plata.
Pentru a veni in ajutorul populatiei, incalzirea/gaz/curent este impartita pe tot parcursul anului in rate egale, Deci si vara platesc incalzire si iarna, cu difereta ca iarna facturile nu sunt exagerat de mari. daca as plati ca in Oradea, consumul lunar real, pfff, multi ar sta in frig, energia costa mult si in Germania! Stiu, in Germania si salariile sunt mai mari, dar asta nu e treaba cetului ca tu ai sau nu bani.
salutari prietenesti
-
Zici ca nu e treaba CET-ulii? Dar daca toate costurile vietii le egalezi la Germania, dece venitutile sunt de lumea a treia? Nu are nici o logica. Vrei sistem centralizat tip comunist da nu si posibilitstea daca nu ai venituri suficiente sa te incalzedti de cat ai, dar ti preturi ca in vest. In west proptietatea privata este sfanta si nu ii bagi costuri ca vrei tu ca asa ai visat tu ca dictator. Costurile sunt mult mai mici in Germania pentru o familie care munceste la veniturile lunare iar daca nu ai bani suficienti aplici pt beneficii si mai tai din consum mai pui o haina pe tine si nu stai ca in baie. Ce alternativa ai la bloc in Oradea? Nu ai nici dreptul de debransare nu poti folosi centrala pe gaz ca nu se aptoba gaz la nlocuri, incalzirea electrica nici atst. Deci CET-ul in pozitia care o are de monopol este direct raspunzator impreuna cu primaria si statul tau iubit care nu da subventii ce din contra iti ia TVA.
Se striga tare ca nu se mai aplica dubla impozitare, dar ai impozit pe salar si apoi cand mergi la magazin mai ai si TVA(o taxa pe valoarea marfii). Uirare cat costa un litru de combistibil fara taxe si dupa aia sa vb de costurile energiei. Sa stii ca pentru incalzire si pentru agriculura nu se platesc taxe ca pentru trasnport in tari normale.-
Prietene, nici in Germania nu faci tocmai ce doresti. Preturile sunt mari la energie, totusi din cauza platii egale lunare este mai usor de suportat. in germania nu iti fac reduceri furnizorii de servicii in cazuri sociale, din acest motiv am spus ca nu e treaba Cet ului cati bani ai tu sau eu si daca puteam sau nu achita facturile. De acest aspect se ocupa statul. Deci de chestia cu veniturile ar trebui sa se ocupe statul!
Puteti verifica cat costa apa, gazul si curentul pe situl unui principal furnizor de servicii: svo.de . Curentul electric este undeva pe la 0,29 euro/kw (eu am un consum mediu lunar de 240 Kw in care nu intra incalzirea)Ideal ar fi cresterea salariilor dar …
Mai nou si benzina e scumpa in Germania, cea Super95 costa 1,6 – 1,7 euro pe litru.
MfG
-
Strângeri de mânã.
Asta-i Oradea avem cel mai modern centrală din țară și cea mai scumpă felicitări. Salariile sunt cele mai mici suntem pe primul loc cu asta nu vă mândriți? Cel mai frumos oraș ,cel mai sigur oraș din lume, vin milioane de turiști, și ce vede? Beton ha ha ha un oraș care cel mai frumos din lume nu are wc public!
-
Avem wc public – Primaria.
-
Nu este cea mai scumpa din tara. Gcal este mai scumpa de exemplu in Sighisoara, Alexandria, Miercura Ciuc, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Arad etc. decat in Oradea.
Ei stimati concitadini ati vazut cui ati dat votul unor smenari fara rusine,astia nu raspund in fata nimanui li se rupe ca e pandemie ca fie ce o fi ei voteaza pentru scumpiri ca doar au de unde fraieri iau pus acolo pentru 5 ani si ei fac ce vor.
Tot timpul primăria și CL votează ca proștii toate propunerile de scumpire a utilităților, impozitelor și taxelor ca să poată ei atribui lucrări din bani publici la prețuri umflate de 2-3 ori firmelor de casa, pentru a putea fi sifonați, iar calitatea lucrărilor este f. slaba.
-
Nu in lucrari se sifoneaza ca sunt publice si sunt controlabile. On mentenata e jocul