Întrunit în ședință extraordinară de îndată, în sistem online, Consiliul local a adoptat mai patru hotărâri cu impact asupra orădenilor, însă de departe cea mai importantă pentru orădeni este cea privind modificarea politicii de acordare a subvențiilor pentru gigacaloria livrată de Termoficare.
Prin proiectul de hotărâre supus votului, Primăria Oradea trebuie să transmită, cu termen până în 19 noiembrie, răspunsurile și documentele solicitate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene privind proiectul în baza căruia se reabilitează sistemul de termoficare în Oradea pentru perioada 2009- 2028, finanțat prin Fondul de Modernizare. Actul asupra cărora trebuiau să pronunțe consilierii locali este de fapt modificarea HCL 381/10.05.2024, adoptat de precedentul consiliu local.
Dacă grupurile PNL, UDMR și AUR au decis să voteze pentru, în schimb, grupul PSD, prin vocea lui Adrian Madar, a decis se abțină de la vot, ca o sancțiune pentru acest subiect nu a fost dispus unei dezbateri publice. Potrivit planului anul de evoluție a tarifelor în perioada 2018- 2043, valoarea subvenției care se va plăti de la buget pentru gigacalorie va scădea constant, iar din 2029 va dispărea complet, ca o cerință impusă de Uniunea Europeană, așa cum a anunțat primarul Birta atât cu ocazia prezentării investiției de la noua unitate de producție de la Termoficare dar și în cadrul ședinței de consiliu.
Totodată se produc modificări în sumele etapei 4 din proiectul major pe termoficare, valoarea totală fiind de 129,1 milioane lei, cheltuielile neeligibile vor fi de 66,93 milioane, iar confinanțarea primăriei ajunge la 2,485 milioane lei.
Trimite articolul
XVotați PNL PSD ca va baga gheara pana la cusături hoti hoti
-
Mda, daca te uiti atent este o prevedere UE. Acum va fi interesatnt sa vedem alte orase ce fac, multe au pretul de productie peste 1000 lei per gigacalorie. In Oradea s-a investit foarte mult tocmai pentru a intampina acest moment. Diferenta dintre a face ceva si nu a face nimic va cantari foarte mult. Si sa stea linistiti, cei cu centrale individuale pe gaz vor fi supraimpozitati.
Ce bine. Nimic pe gratis, platiti sau muriti pardon mutati. Sa stai in alt oras e cum ai fi mort oricum
Extinderea incalzirii orasului cu apa geotermala este solutia oportuna pentru oras.La Universitate exista proiecte din anii 80 pe aceasta teme.Beiusul este un exemplu pentru aceasta forma de incalzire.
-
Si cu ce folos pentru noi? Ei scot apa calda gratis si o vi de cu cel.mai scump pret posibil . Sa fie eficient si profit maxim. Ei doar stiu sa urce pretul
-
Nu e nimic gratis. Pt exploatarea resurselor solului se plaeste redeventa. Apoi, pt investitia in sonde, distributie, schimbatoare de caldura, repompare etc ai costuri initiale(amortizare de-a lungul activitatii), de exploatare, intretinere si modernizare. Pt activiatea economica in sine mai cheltuieli fixe si variabile.
I sa ne apucam fiecare sa ne tragem o teava in acvifer si tragem linie dupa ce pornim caldura! Nu cred ca iese gratis -
exact…. degeaba dezvolata sistemul geotermal, daca cetatenii orasului platesc tot mai scump in loc de mai ieftin.
-
E orasul cu cel mai mare PIB din tara, oamenii isi permit sa plateasca si triplu, e o placere ca lumea sa plateasca cand stie ca caldura vine din centrala moderna
-
-
Decizia poate fi controversată, iar impactul asupra cetățenilor trebuie clarificat urgent.
-
Ce impact? Nu ai bani te muti, pleci la sat. Lasa sa stea cine merita in oras. Doctrina PNL e cei multi pentru cei putin, ss rsmana elitele
-
Vor reveni la moda lemnele de foc …
-