Unitatea de detenție orădeană a prezentat activitatea angajaților cu deținuții din anul trecut, directorul, comisarul şef de penitenciare Marius Paul Hliban fiind cel ce a evidențiat aspectele notabile petrecute, precum şi propunerile de eficientizare a misiunilor încredinţate.
Invitați au fost, pe lângă șefii instituțiilor colaboratoare (poliție, pompieri, parchete etc), din partea unității coordonatoare regionale, au fost comisarul șef de penitenciare Gheorghe Iftinca, directorul Penitenciarului Gherla și comisarul șef de penitenciare Florin Apahidean, director adjunct în siguranța deținerii și regim penitenciar din cadrul aceluiași penitenciar.
Cu camere de filmat
Sistemul de supraveghere electronică instalat la nivelul locului de deținere avea la începutul anului trecut 56 de camere de supraveghere, din care însă erau funcționale doar 26, la parametri acceptabili. Ulterior, au fost înlocuite camerele nefuncționale fiind în prezent operative un număr de 76 de camere. Cu toate acestea, nu au fost finalizate în cursul anului 2018 toate lucrările planificate la sistemul de supraveghere electronică, nefiind conectate camerele de la sistemul de videoconferință și cele de la camera de protecție, au transmis reprezentanții Penitenciarului, care vor să finalizeze în acest an toată lucrarea.
Alarmări mai multe
În 2018, membrii Grupei Operative (mascații de la Penitenciar) au participat la 12 exerciții de alarmare, dintre care 10 au fost simulări de incidente operaționale (unul în comun cu forțele de intervenție ale IJJ Bihor). O alarmare s-a produs când un deținut a părăsit un punct de lucru, o alta când s-a produs un incident pe o secție.
Pedepsiți și recompensați în Penitenciar
Au fost analizate în plenul comisiei de disciplină, un număr de 252 dosare de cercetare disciplinară, autoagresiuni, altercații între persoane private de libertate, deținere de obiecte interzise; atitudine necuviincioasă față de cadrele unității,
Nerespectare de dispoziții şi au fost aplicate 198 sancțiuni, clasându-se 54 de dosare disciplinare. S-au dat nu mai puțin de 40 suspendări ale dreptului de a participa la activități cultural- artistice și sportive pe o perioadă de o lună. Nouă pușcăriași nu au mai avut voie să lucreze timp de o lună, iar 47 de pușcăriași nu au mai avut dreptul timp de o lună de a primi și cumpăra bunuri, cu excepția celor necesare pentru igiena individuală, 62 de deținuți fiind tăiați de la vizite pe cel mult 3 luni, iar 19 au fost trimiși la camera de izolare.
„Deținuții buni”, în număr de 1838, au fost însă recompensați în diverse moduri. Unii au avut voie să aibă convorbiri on line, la alți li s-a ridicat măsurile disciplinare puse anterior, 329 au primit suplimentarea dreptului de vizită, 74 au primit suplimentarea dreptului la pachet, 1205 au primit suplimentarea dreptului la vizită și pachet. Un număr de 123 pușcăriași au avut supliment la vizita intimă, 18 au primit permisiunea de ieșire din penitenciar: 21 au primit permisiunea de ieșire din penitenciar pe o durată de o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an.
Mai mulți în pușcărie
În anul 2018 au fost încarcerați un număr de 1156 deținuți în creștere față de anul 2017 când au fost 1043 din care: Nou depuși arestați preventiv 159 (față de 88 în anul 2017), nou depuși prin protocol 132 (față de 149 în anul 2017), nou depuși prin poliție (față de 115 în anul 2017).
Au fost încarcerați 783 (față de 598 în anul 2017) deținuți sosiți prin transfer cu Cursa Ardealul și au fost încarcerați 74 (față de 93 în anul 2017) deținuți sosiți prin punctul de frontieră Borș.
Educațional și psihologic
În domeniul educațional, în cursul anului 2018, au fost efectuate: 508 de convorbiri individuale, 91 consilieri educaționale, evaluări educaționale (inițiale: 450; periodice: 484; finale: 223).
489 de consilieri psihologice pe domenii de intervenție generale sau specifice la deținuți cu risc de suicid sau în alte situații de criză/refuz hrană, toxicomanie etc. Tot anul trecut s-au realizat 1291 evaluări psihologice la deținuții de la Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!