Dedicat, exigent dar în acelaşi timp prieten, a ştiut să îşi atragă elevii spre orele de limba română cu glume, cu o carte de aventuri, cu un joc, la schimb cu învăţătura şi lectura. Nume de referinţă în panoplia dascălilor cu D mare, a rămas conectat de colegiu şi de elevii săi chiar şi după pensionare, fiindu-le alături cu sfaturi, cu idei, cu o vorbă de duh.
Gojdist timp de o jumătate de veac, profesorul Dorel Tifor şi-a petrecut 54 de ani de viață în Liceul „Emanuil Gojdu”- ulterior colegiu, ca elev începând din 1955, ca profesor de limba și literatura română în perioada 1965-2009 și la finalul carierei didactice ca director al colegiului între anii 2001-2007. În anul 2019, la propunerea primarului de atunci Ilie Bolojan, şi el fost gojdist, i s-a acordat profesorului Dorel Tifor titlul de cetățean de onoare al municipiului Oradea. Momentul a avut loc în cadrul şedinţei solemne a Consiliului Local Oradea cu ocazia zilei oraşului. „Este un semn de respect pentru cariera sa de aproape cinci decenii la Colegiul Național «Emanuil Gojdu», liceu reprezentativ al învățământului bihorean și național, care a intrat anul acesta în rândul liceelor centenare din România”, a fost motivaţia lui Ilie Bolojan.
Cu ocazia centenarului Colegiul Național Emanuil Gojdu, într-un interviu acordat profesoarei Liana Bondici, profesorul Dorel Tifor a mărturisit că după atâţia ani a rămas cu mulţumirea sufletească, cel mai important lucru care rămâne în parcursul unui dascăl. „Mulțumirea sufletească, că nu a fost totul în zadar sau în gol, că ai rămas în memoria lor. S-a dus o viață în școală, dar eu sunt mulțumit, împlinit. Sunt curios, la nivel de țară, câți inși au mai trăit într-o singură școală atâta timp?”, spunea atunci profesorul.
N-a trăit o jumătate de secol doar în şcoală ci şi în mintea şi sufletul atâtor generaţii de elevi care au avut privilegiul să îl aibă ca profesor de limba română. Drum lin spre stele, dascăl drag!
[eadvert]
Trimite articolul
XIppcrizia la ea acasă.
-
Măi”Anonim”tu știi despre cine îți permiți să comentezi?Să-ți fie rușine !!!
-
Mare porc esti si tu, nesimtitule!
-
Așa se vorbește la moartea cuiva?
(BTW, unde sunteți voi, moderatori?)
-
-
Loază!
Acum o săptămână, am vorbit cu el la telefon.
Era la fel ca acum 50 de ani, bolnav, așa aeste, dar avea aceeași voce, îmi spunea așa cum mă poreclise…
Ca și cum ar fi fost ieri…
Și azi…
Dumnezeu să aibă grijă de sufletul lui minant!
Nu l-am avut profesor dar ma mandresc cu prietenia pe care mi-a acordat-o. Un Om, un Dascal, un Prieten. Dumnezeu sa va aseze la drapta Sa, domnule Tifor, alaturi de Gojdu! Ramas bun, prieten drag.
Nu am fãcut o alee a celebritãţilor.
-
B😶ule!
Erudit da, dar nu foarte corect…un fel de cum zicea kakarau: usor parsivel…
Să-i fie țărâna ușoară ,s-a dus la d-l profesor Talian.
Sincere condoleante familiei; Dumnezeu sa-l odihneasca in pace… Va ramane in memoria noastra ca un dascal de exceptie, apropiat de elevii carora intr-un fel, le-a format personalitatea, in paralel cu procedurile de instruire.
Un pios omagiu din partea “Generatiei semicentenare”…
Literatura mai multa n-am citit, nici nu-mi amintesc exact situatii concrete de la orele de romana, dar nu stau deloc pe ganduri cand il declar cel mai iubit profesor, cel mai asteptat, cel mai pasnic si bonom. Nu stiu care era secretul lui, desi mi-ar ajuta foarte mult, cum poti sa magnetizezi o clasa intreaga dupa ce ii umpli de 2, fara nici un semn de agresiune, fara sa strigi, fara sa ameninti? Sigur nu voi gasi raspunsuri in tonele de ghiduri metodologice, in sfaturile inspectorilor dupa ore, in paradigma absurda promovata de fiecare ministru, cu care sunt furajat de cand am predat prima ora. … pana la urma, era doar un OM.
Drum lin spre stele Dle PROFESOR !
Întâlnirile noastre nu vor mai avea farmec fara d-vstra.
Ați lăsat un gol enorm in sufletele noastre.
Dumnezeu sa vă odihnească în pace !
Doina Modiga
Un domn cu D nu mare, foarte mare. Nu sunt gojdist nici macar oradean doar prin adoptie. Nu l-am cunoscut, dar avand o problema grava cu fiul meu, am fost la el cat cand era director, fara nici o recomandare, interventie din partea cuiva. M-a ascultat si fara sovaire sau fara a pune conditii ne a ajutat. Nu pot sa uit acest gest cat voi trai.
Imi pare rau ca nu am multumit mai des acest gest cat traia.