Ordinului Prefectului stabilește componența Consiliul Județean Bihor la 34 de membri, raportat la populația județului de 616.264 de locuitori. Reamintim că, spre deosebire de scrutinul din 2016, președintele Consiliului Județean va fi ales prin vot uninominal, cu drept de vot în plenul Legislativului județean. Deocamdată, se cunosc următorii candidați la șefia Județului: Ioan Mang (PSD), Simona Bișboacă (USR), Szabo Jozsef (UDMR), Szilagyi Zsolt (PPMT). Cotat mare favorit la câștigarea președinției CJ Bihor, PNL nu a stabilit încă numele candidatului, pe lista liberalilor regăsindu-se dr. Gheorghe Carp, deputatul Găvrilă Ghilea, prefectul Dumitru Țiplea și viceprimarul de Oradea, Mircea Mălan, în situația în care Ilie Bolojan va alege să candideze pentru încă un mandat ca primar al Oradiei.
Cei mai mari, cei mai mici
Oradea continuă să aibă 27 de consilieri locali. Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Săcueni, Valea lui Mihai și Sânmartin – cu câte 17. Urmează Ștei, Batăr, Diosig, Dobrești, Ineu, Nojorid, Oșorhei, Popești, Sântandrei, Tileagd și Tinca – cu câte 15 poziții de consilieri locali. La polul opus, cu doar câte 9 consilieri locali, se regăsesc comunele Boianu Mare, Căpâlna, Criștioru de Jos, Pocola, Sâmbăta, Spinuș, Șinteu și Viișoara.
[eadvert]
În comunele Paleu și Ineu numărul locurilor alocate consilierilor locali a crescut cu câte 2 poziții, de la 13 la 15, în Ineu și de la 11 la 13, în Paleu. În schimb, în Roșiori și Rieni numărul de locuri a scăzut cu câte 2 persoane, de la 13 la 11 persoane, informează Instituția Prefectului. În consecință, pentru alegerile locale din acest an, de la nivelul județului Bihor sunt disponibile 1.293 de locuri pentru consilieri.
Instituția Prefectului – Județul Bihor a emis o circulară privind numărul de membri din consiliul județean, respectiv din consiliile locale de la nivelul județului Bihor, care a fost stabilit prin Ordinul prefectului Dumitru Țiplea. Alegerile locale se vor desfășura în 27 septembrie. Mumărul aleșilor locali se stabilește în funcție de numărul locuitorilor comunei, ai orașului sau ai municipiului, respectiv ai județului, conform populației raportate după domiciliu de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care se organizează alegerile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!