Ministerul Sănătății revizuiește accesul la antibiotice fără rețetă în farmacii, limitând eliberarea acestora pentru situații de urgență la doar 48 de ore.
[eadvert]
Recent publicat în Monitorul Oficial, un Ordin al Ministerului Sănătății, care inițial permitea farmaciilor să elibereze antibiotice fără prescripție medicală pentru o durată de 72 de ore, a fost rapid modificat. Noul amendament, anunțat de Ministerul Sănătății, stabilește că farmaciile vor putea oferi doar o doză de urgență pentru 48 de ore, fără rețetă.
Într-o declarație oficială, Ministerul Sănătății a subliniat că reglementările vizează informațiile minime necesare într-o prescripție și nu impun un model specific de formular.
Antibioticele pot fi eliberate în baza unei rețete reținute în farmacie, iar în situații de urgență, se permite eliberarea anumitor antibiotice pentru o durată de 48 de ore, cu condiția unei declarații pe propria răspundere.
Noul ordin introduce și reglementări stricte pentru eliberarea antibioticelor pentru copii, stabilind că acestea vor fi furnizate în cel mai mic ambalaj disponibil, suficient pentru o doză de urgență.
Noile schimbări obligă farmaciile să raporteze zilnic eliberarea antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic, iar prescripțiile medicale vor fi reținute în farmacie, putând fi eliberate fracționat, în aceeași unitate, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.
Cu România aflându-se în topul consumului de antibiotice în Uniunea Europeană, autoritățile doresc să reducă consumul excesiv și automedicația.
„În 2021, românii erau pe primul loc la consumul de antibiotice, în Uniunea Europeană, de trei ori mai multe pe cap de locuitor, comparativ cu Olanda și Austria”, arată Centrul European de Control al Bolilor (CECB).
Potrivit studiului reazilat de CECB, 80% dintre români iau antibiotice cu prescripție, iar 20% le procură fără rețetă, o practică adesea asociată cu tratarea incorectă a infecțiilor virale.
Aceste modificări au stârnit confuzie și îngrijorare în rândul pacienților și al farmaciștilor, a spus Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România. Potrivit acesteia, implementarea noilor modificări este însoțită de necesitatea unei abordări atente și responsabile în utilizarea antibioticelor pentru a proteja sănătatea publică.
„Antibioticele sunt medicamente care pot face mult rău organismului, mai ales dacă sunt consumate «după ureche»”, avertizează dr. Paula Marian, medic pediatru, specialist în pneumologie.
Potrivit acesteia, printre cele mai dese greșeli pe care le fac românii, în privința automedicației, se numără și tratarea cu antibiotice a infecțiilor virale.
Trimite articolul
XCu aceste ineptii o sa creasca rezistenta la AB.Oamenii vor lua 2 zile si nu vor mai merge la medic.Consumul nu poate fi demonstrat pe baza vanzarilor.Eu nu am mai luat AB de 10 ani,dar am cumparat constant de cate ori am plecat in concediu.Nu ar trebui lasati sa emita ordine toti incapabilii!