Omul de afaceri orădean Ciprian Claudiu Bara (36 ani) s-a întors în ţară şi s-a predat miercuri în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, fiind preluat de un echipaj de poliţie şi depus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Bihor.
„L-am asistat în momentul în care s-a predat în PTF Borş precum şi când a fost prezentat pentru audieri. Urmează să ne pregătim apărarea. Vom formula o cerere de probaţiune întrucât considerăm că faptele incriminate nu sunt chiar aşa cum le descrie Parchetul”, ne-a declarat ieri avocatul Bogdan Meşter ca apărător legal al lui Bara.
Ciprian Bara a fost pus sub învinuire în cauza de evaziune fiscală pentru care, pe 1 octombrie, Tribunalul Bihor a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile faţă de inculpaţii Ramona Brie şi Szentgyorgy Lajos Jozsef.
În acest dosar, ofiţerii anti-fraudă din cadrul IPJ Bihor şi procurorii au estimat că bugetul Statului ar fi prejudiciat cu circa 5 milioane de lei prin tranzacţii intra-comunitare „fantomă” cu zahăr.
Plecat de 100 de zile
Cauza a fost mediatizată pe 30 septembrie 2013, zi în care poliţiştii antifraudă au efectuat o serie de percheziţii urmate de reţinerea suspecţilor. Ciprian Bara nu a fost însă de găsit. Iar după extinderea anchetei au intrat pe fir şi procurorii DNA care l-au suspectat pe fostul adjunct al IPJ Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş, că l-ar fi avertizat indirect pe Ciprian Bara de acţiune şi, ca urmare, acesta a părăsit ţara.
Dealtfel, DNA l-a şi trimis în judecată pe Ioan Brândaş acuzându-l că, prin intermediul omului de afaceri Răzvan Mihai Andronache, i-ar fi furnizat lui Bara informaţii din ancheta anti-evaziune.
„În perioada mai – octombrie 2013, inculpatul Brîndaş Ioan a divulgat, prin intermediul inculpatului Andronache Răzvan – Mihai, informaţii confidenţiale ce nu erau destinate publicităţii, din cadrul unei alte anchete penale, prin aceea că a informat persoanele cercetate despre faptul că sunt urmărite penal şi că le sunt interceptate comunicaţiile telefonice. Beneficiind de astfel de informaţii, persoanele implicate în activitatea evazionistă şi-au luat măsuri de prevedere, evitând să mai discute aspecte legate de activitatea infracţională la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat şi distrugând parte din documentele contabile şi înscrisurile ce le-ar fi putut incrimina. Tot prin intermediul lui Andronache Răzvan – Mihai, inculpatul Brîndaş Ioan l-a avertizat că la o anumită dată vor fi efectuate percheziţii domiciliare, existând chiar posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana care a beneficiat de această informaţie a părăsit ţara”, a comunicat DNA pe 21 decembrie, la trimiterea în judecată a lui Brândaş şi Andronache.
Citiți principiile noastre de moderare aici!