Românul își dă cu părerea despre orice. Se știe că toată lumea se pricepe, mai ales, la fotbal și politică. Mai nou, mulți își dau cu părerea și despre piața imobiliară? S-a prăbușit sau nu piața imobiliară din Bihor în 2022? Pentru a evita răspunsurile speculative, am apelat la doi specialiști în domeniu: Iasmina Gaița, expert credit broker Kiwi Finance Oradea și Gabriel Pleșca, expert imobiliar Remax Prime Capital. Răspunsurile celor doi experți se bazează pe cifre concrete.
Pe cifre
„Graficele sunt plictisitoare, căci… nimeni n-are răbdare să citească grafice. Dar în graficul OCPI Bihor regăsim radiografia pieței imobiliare rezidențiale din județul Bihor, în ultimii 2 ani”, a precizat Iasmina Gaița, expert credit broker Kiwi Finance Oradea.
Potrivit Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor, în 2021 în județ au fost realizate 11.223 de vânzări teren cu construcții și unități individuale. Tot în 2021 au fost înscrise 4.273 de ipoteci.
[eadvert]
De asemenea, datele OCPI Bihor mai arată că în 2022 au avut loc 9.976 de vânzări de teren cu construcții și unități individuale. În ceea ce privește ipotecile înscrise în 2022, numărul acestora a fost de 3.565.
Cele mai multe vânzări de teren cu construcții și unități individuale au fost realizate în luna martie 2022 – 1.184, iar cele mai puțin astfel de tranzacții în ianuarie 2021 – 576. Cele mai multe ipoteci înscrise într-o lună au fost în martie 2022 – 533, iar cele mai puține în decembrie 2022 – 229. Pe baza datelor graficului OCPI Bihor, Iasmina Gaița concluzionează că: „Nu s-a prăbușit piața imobiliară!”.
Aceasta a observat că ritmul creditării în România a scăzut la final de 2022.
„Deși dobânzile s-au dublat, frâna a venit abia pe finalul anului. Și nu e sigur că majorarea dobânzilor e cauza. E știut că iarna se cumpără mai puține locuințe. În primăvară vom vedea de fapt, cât de mult are impact IRCC, când cererea de imobile crește de obicei. A crescut creditarea în EURO, pentru că dobânzile sunt mai mici. Ar fi crescut și mai mult, dar accesul la ele este extrem de restricționat. Foarte puțini se califică la un astfel de împrumut”, a concluzionat Iasmina Gaița.
Structura tranzacțiilor
„În 2022, cei mai mulți clienți au achiziționat un imobil cu venituri proprii. Cele mai multe tranzacții au fost de vânzare-cumpărare apartamente în ordinea următoare: apartamente de 2 camere, apartamente de 3 camere, apartamente cu o cameră, apartamente cu 4 camere. Ponderea tranzacțiilor case vs apartamente a fost de circa 20% vs 80%”, a declarat Gabriel Pleșca, expert imobiliar Remax Prime Capital.
În ceea ce privește categoriile de clienți care au achiziționat un imobil în 2020, expertul în imobiliare a observat că cei mai mulți clienți au fost: primii cumpărători ai unei proprietăți în localitatea de reședință și un număr în creștere de cumpărători din alte localități, cu preponderență din Cluj-Napoca.
„Cei mai mulți clienți au dorit să cumpere o proprietate în care să locuiască, urmați de cei care au cumpărat proprietăți ca investiție. Diferența între prețul de tranzacționare și prețul de listare (prețul cu care s-a scos imobilul la vânzare) în 2022 a fost în medie de circa 10%. Proprietățile cu valoare sub 150.000 euro au o marjă de negociere de circa 3 – 7%, iar pentru cele mai scumpe, marja de negociere crește, circa 8 – 15% sau mai mult, depinde de contextul tranzacției”, a punctat Gabriel Pleșca.
Expertul a observat că piața imobiliară din Oradea, în ultimii 5 ani, a crescut semnificativ datorită dezvoltării infrastructurii.
Potrivit acestuia, totuși, anul 2022 este în descreștere față de anul 2021 și datorită contextului geopolitic.
Volum tranzacții 2022 vs 2021, conform ANCPI: unități individuale tranzacționate: -12%; terenuri intravilanne cu construcții tranzacționate: -8%; terenuri intravilane fără construcții: -20%; total imobile tranzacționate 2022 vs 2021: – 9%.
„Vestea bună este că Oradea are „Cea mai ridicată credibilitate” în ceea ce privește gradul investițional, conform Fitch Ratings. Acest lucru se confirmă prin investițiile: Nokian, Stihl şi Press Glass care vor aduce în oraş sute de angajați, mulţi din management. Oamenii aceştia vor avea nevoie de locuințe. Cererea mare va face ca preţul imobilelor şi al chiriilor să crească din nou”, a concluzionat Gabriel Pleșca.
Trimite articolul
XNu era evident? La ce raspuns v-ati fi asteptat intreband o vanzatoare de credite imobiliare si un agent imobiliar ?
-
Salut, din ce vad aici sunt date concrete ANCPI si OCPI, nu doar păreri
-
Salut. Tocmai ca datele de la cadastru arata ca in 2022 s-au vandut mai putine imobile si terenuri decat in 2021.
-
Au scazut atat de mult (prabusit) preturile ? Nici vorba. E atat de greu sa gandesti un pic ? N-au scazut preturile.
In comparatie cu Clujul suntem aproape zero.
La ce piata avem noi nu are ce sa se prabuseasca.
Salut. Din punctul meu de vedere aceste preturi la imobiliare, mai ales la locuințele vechi sunt umflate cu 20-30 de procente. Cum mai frate să dai 70-80 de mi de euro pe un jeg de apartament, fără nicio îmbunătățire?
Preturile au mai crescut. Pe ce lume traiti ?