Irina Marhaş Margareta, îngrijitoare la Şcoala Lucreţia Suciu din Oradea spune că în data de 13 august a născut şi, la două zile, ar fi fost anunţată, de către cadrele medicale de la Maternitate, că fetiţa, născută prematur, prin cezariană, a murit, iar marţi seara (1 septembrie) a primit vestea că bebeluşul trăieşte. Marţi seara a plecat împreună cu concubinul ei, Rezi Sandor, spre Maternitate pentru a o vedea pe micuţa pe care o ştiau moartă. Părinţii copilului susţin că asistenta medicală de serviciu le-a spus să revină a doua zi pentru că medicul este plecat.
„Am născut în data de 13 august, la ora 18:10, prin cezariană, un copil de 700 de grame. Medicul mi-a spus că fetiţa nu are mari şanse desupravieţuire după naştere. A doua zi, deşi eram la reanimare, am fost chemată să semnez ceva acte în care să-mi dau acordul că Maternitatea se ocupă de înmormântareacopilului. Nu am avut curajul să merg să o văd”, povesteşte cu lacrimi în ochi Irina Marhaş. Aceasta a mai declarat că o asistentă i-a confirmat că fetiţa ei este moartă.
Irina Marhaş spune că după trei săptămâni abia, marţi seara (1 septembrie) au primit o veste care i-a bulversat. „Fetiţa trăieşte! Veniţi mâine (ieri – n.r.), iar doamna doctor o să vă explice tot ce s-a întâmplat”, spun părinţii şocaţi. „Mi s-au înmuiat picioarele. Încercam să ne obişnuim cu gândul că fetiţa noastră a murit”, mai povestesc părinţii.
Ajunşi la spital părinţii spun că şi-au descoperit copilul mutilat. „Nu înţeleg cum poate Spitalul să facă aşa ceva! Unde a fost copilul meu în acest timp? Şi ce au făcut cu el? De ce are mâna dreaptă ruptă? De ce au spus că e moartă? Şi de ce a durat atâta timp”, se întreabă părinţii.
Altfel s-a întâmplat
Conducerea Maternităţii din Oradea infirmă cele spuse de Irina Marhaş şi deţine documente. „D-na Marhas Irina Margareta în vârsta de 30 ani s-a internat în spitalul nostru în data de 13.08.2009 ora 17.36, cu sarcină luna a VI-a, membrane rupte şi travaliu instalat. S-a intervenit de urgenţă, la ora 17:50, pentru suferinţă fetală acută şi s-a extras un produs de concepţie cu greutatea de 450 grame, sex feminin, plurimalformat: hidrocefalie internă, spina bifida ocultă, malformaţie a membrului superior drept, care s-a predat echipei de gardă neonatologie. Nimeni nu i-a spus doamnei Marhaş că fetiţa ei este moartă. Aceasta s-a externat din secţia Lăuze Patologice în data de 21 august, în a şaptea zi post-operator, fără să fi făcut vreo vizită copilului. Copilul a fost şi este în continuare îngrijit în secţia Terapie Intensivă Neonatologie”, spune doctorul Liana Antal, managerul Maternităţii din Oradea.
Managerul Antal declară că femeia mai are trei copii, toţi născuţi prematur şi unul dintre ei cu sechele datorate prematurităţii şi că tatăl a văzut copilul la circa 3 zile după naştere şi a anunţat cadrele medicale că nu poate veni zilnic să vadă copilul în halul acesta (cu trei malformaţii foarte grave şi sub greutate). Motiv pentru care tatăl a şi acceptat, spune managerul Antal, să semneze o hârtie simplă, nedatată, prin care îşi exprimă acordul, ca în cazul în care nu va supravieţui până la greutatea legală la care i se pot întocmi acte (500 grame), copilul să fie incinerat de către spital.
Copilul a fost vizitat şi de două surori ale mamei care au şi fost informate despre starea acestuia chiar în prima oră după naştere. Una dintre ele a comunicat chiar şi un număr de telefon (notat în foaia de observaţie a nou-născutului), pentru a fi informată despre starea copilului, a explicat dr. Antal. Aceasta precizează că micul pacient are acum 700 de grame, dar pronosticul este rezervat din cauza malformaţiilor congenitale de sistem nervos central şi osos foarte grave.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!