Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, a lansat miercuri proiectul «Servicii de pregătire, documentare şi acces pentru studenţi în programe de licenţă şi masterat în sociologie şi asistenţă socială» – SocioPLUS. Proiectul încadrat în perioada mai 2014 – octombrie 2015 este finanţat prin POSDRU cu 1,75 milioane lei iar contribuţia proprie este de 35.684 lei. Parteneri în proiect sunt Departamentele de Asistenţă Socială al Universităţii din Oradea respectiv a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
La iniţiativa prof.univ. Adrian Hatoş, echipa de proiect a apelat la finanţarea POSDRU pentru a realiza obiectivul de dezvoltare curiculară a 5 programe de studiu (două la nivel de licenţă şi trei la master). Implicit, s-a urmărit creşterea relevanţei curriculei celor 5 programe de studiu în raport cu piaţa muncii, pornind de la analiza nevoilor existente.
Tot prin proiect se va crea şi dezvolta reţeaua SocioPlus ca „interfaţă integrată de comunicare între actorii relevanţi pentru ajustarea permanentă a curriculelor programelor de studiu din domeniile implicate: universităţi, mediu de afaceri, autorităţi publice, parteneri sociali”.
Iar un alt obiectiv major al proiectului este promovarea inovării şi îmbunătăţirea capacităţii universităţilor de a susţine dezvoltarea managementului educaţional prin participarea la sesiuni de formare în domeniul managementului inovării. În acest sens se vor angrena actorii relevanţi din cadrul universităţilor în activităţile de ajustare curriculară ale proiectului.
Anchete şi focus-grupuri
Dintre activităţile vizate se numără: realizarea de studii/analize în vederea ajustării programelor de studiu pentru corelarea cu piaţa muncii, identificarea actorilor de pe piaţa muncii relevanţi, prin desfăşurarea unei anchete şi a două activităţi de tip focus-grup cu scopul determinării potenţialilor beneficiari, analiza inserţiei pe piaţa muncii a tinerilor absolvenţi, stabilirea relaţiei cu standardele ocupaţionale relevante pentru programele de studiu selectate, elaborarea unui „Ghid orientativ Sociologie şi Asistenţă Socială pe piaţa muncii””cu materii de studii propuse a fi ajustate ca formă, conţinut, bibliografie şi tehnici de predare şi/sau noile materii transpuse în acest sistem şi efectele asteptate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!