La Casa Darvas-La Roche s-a lansat joi, proiectul numit Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere, acronim “Oradea pentru toți”.
[eadvert]
Proiectul realizat de Oradea Heritage (Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor) în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană se desfășoară în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022. Este finanțat în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate” și este implementat de o echipă de tineri voluntari implicaţi în activităţi de ghidaj.
Prin acest proiect se propune accesibilizarea principalele obiective istorice din centrul istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Ideea acestui proiect a venit în momentul în care tinerii voluntari au avut situaţii de a avea astfel de persoane în grupurile pe care le-au ghidat pe traseele turistice din Oradea. S-a luat legătura cu voluntarii Asociaţiei de Dezvoltare Urbană din Bucureşti în ideea de a construi un traseu adaptat şi interactiv în care să se folosească tehnologiile telefonului mobil pe care persoanele cu deficienţe de vedere le utilizează zilnic.
O acţiune de acest gen a mai fost implementată la Cluj, în 2015, în cadrul proiectului „Terra Mirabilis” creat de asociaţia Babilon Travel, dar nu la amploarea proiectului „Oradea pentru toți”. LaCluj era prinsă doar partea tactilă, dar nu exista interactivitatea cu tehnologia. Intenţia este de a oferi şansa persoanlor cu deficineţe de vedere să poată explora independent obiectivele tursitice prin crearea unui traseu adaptat, traseu ce va conţine minim opt obicetive turistice: Casa Darvas – La Roche, Sinagoga Sion, Primăria şi Turnul Primăriei, Templul Francmasoneriei, Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, Casa Poienar şi Teatrul.
„Oraşul Oradea, care este şi capitala Art Nouveau din România, trebuie să se alinieze tuturor cerinţelor vizitatorilor. Oradea Heritage, pentru că administrază obiective turistice importante precum Casa Darvas – La Roche, Turnul Primăriei, Sinagoga Sion, Templul Francmasoneriei trebuie să se alinieze normelor de accesiblizare pentru categoria de persoane cu deficienţe de vedere. Proiectul se va extinde ulterior şi pentru persoanele cu deficienţe de auz. Astfel că, experienţa pe care noi o trăim atunci când vedem aceste obiective turistice şi splendoarea ornamentelor va putea fi experimentată şi de cei care altfel nu au această posibilitate”, spune Angela Lupşea, director executiv Oradea Heritage.
Planşe tactile şi mulaje
Prin acest proiect se vor realiza planşe care vor fi conectate cu o Realitate Augmentată Interactivă cu ajutorul unui cod QR şi a unei aplicaţii, Tactile Images, care va putea fi descărcată pe telefonul mobil. Vizitatorii vor scana codul reliefat în dimensiune 2D cu ajutorul telefonului mobil şi aplicaţia de citire va prezenta audio în trei limbi (română, maghiară, engleză) informaţia de pe planşă în funcţie de unde va fi poziţionat degetul persoanei cu deficienţe de vedere. Dacă se va poziţiona, spre exemplu, pe suprafaţa reliefată a acoperişului unei clădiri, aplicaţia îl va informa că acela este un acoperiş, ce formă are, ce elemente specifice are şi cum sunt poziţionate. În fiecare din cele opt obiective se va putea găsi catalogul tactil, iar personalul va fi instruit pentru a putea îndruma persoanele cu deficienţe de vedere.
În plus faţă de planşele tactile va fi suplimentat bugetul proiectului, după cum precizează Angela Lupşea, pentru crearea de mulaje după cele mai importante decoraţiuni din
Casa Darvas – La Roche dar şi pentru realizarea unui mulaj 3D pentru Sinagoga Sion, pentru ca vizitatorul să poată să perceapă pictura murală.
Gabriel Victor Bâclea este project manager din partea Asociației pentru Dezvoltare Urbană.
„Pentru persoanele cu deficienţe de vedere este important acest proiect, pentru că pentru prima dată vor putea să exploreze un oraş tactil şi singuri, în sensul în care fiecare clădire va fi accesibilizată pentru ei astfel încât tactil să o poată înţelege. Prin planşele tactile pe care noi le facem simplificăm faţada clădirii respective, sau aducem elemente specifice ale clădirii, cum e Biserica cu Lună, astfel încât aceştia să înţeleagă mai bine care sunt detaliile de pe această clădire. Proiectul acesta se va desfăşura pe un an de zile, şi ceea ce ne dorim este ca în urma proiectului să existe un model care să poate fi scalabil atât în Oradea cât şi în alte oraşe din ţară, mai ales că acest proiect este implementat de o echipă de tineri, cu susţinerea noastră”, precizează acesta.
Percep realitatea fără distorsiuni
Mihai Merca, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor filiala Bihor este implicat în acest proiect prin prisma beneficiarilor direcţi ai acestuia.
„Pentru comunitatea de nevăzători, orice veste prin care se facilitează accesul la orice informaţie, orice obiectiv turistic sau de interes este o veste foarte bună. Este un proiect care nu se termină şi va aduce rezultate şi peste ani de zile. Rezultatele vor fi apreciate atât de către nevăzătorii din judeţul Bihor cât şi de cei din ţară. De regulă, nevăzătorii merg însoţiţi şi li se descrie cum arată o clădire din perspective privitorului. Însă acum, când ai informaţia tactilă sub mână, altfel poţi să percepi realitatea, fără distorsiuni, cu detalii care să facă diferenţa dintre o poveste şi aproape realitatea”.
Tinerii voluntari implicaţi în proiect sunt din Oradea, au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, şi grupul lor s-a creat în urma activității de ghizi voluntari în cadrul Oradea Heritage pentru a promova obiectivele turistice ale orașului.
Alex Trandafir este coordonatorul echipei celor cinci voluntari din Oradea.
„Noi avem sesiuni de lucru săptămânal pentru a pune în practică acest proiect, colaborând direct cu beneficiarii proiectului. Fiecare dintre noi are un rol bine determinat: desenare de planşe, documentare, social media”, explică Alex Trandafir.
Proiectul a fost finanțat cu 6888 de euro în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate”, care finanţează proiecte mici ce implică voluntari afiliaţi unei asociaţii.
Banii se vor folosi cu precădere pentru kit-ul accesibilizării. Se va realiza câte un tipizat, iar Oradea Heritage va multiplica acele exemplare pentru fiecare obiectiv şi va realiza şi mulajele, suportând costurile materialelor.
Cel târziu în septembrie se va testa primul tur ghidat în cele opt obiective turistice împreună cu Asociaţia Nevăzătorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!