Acesta dispune de o alocare financiară în valoare de 168,4 milioane de euro, fonduri europene. De curând a fost publicată şi versiunea consultativă a Ghidul Solicitantului POPAM aferente Măsurilor I.6, I.23, II.2 și IV.4. Astfel, Măsura I.6: Diversificarea veniturilor şi noi forme de venit are la bază obiectivul specific al UE în ceea ce priveşte sporirea competivității și a viabilității întreprinderilor din domeniul pescuitului.
O altă măsură este I.23 aceasta referindu-se la posibilitatile de investiţii în infrastructura porturilor de pescuit şi a centrelor de licitaţii sau a locurilor de debarcare şi a adăposturilor. Încă o masură de finanţare pentru care a fost publicată varianta consultativă a Ghidului solicitantului este şi măsura II.2: Investiţii productive în acvacultură.
Măsura se încadrează în obiectivul specific al UE 2.2: Sporirea competitivităţii şi a viabilităţii întreprinderilor din sectorul acvaculturii, inclusiv îmbunătăţirea siguranţei sau a condiţiilor de lucru, în special ale IMM-urilor. De asemenea, încă o măsură pentru care a fost publicată varianta consultativă a Ghidului Solicitantului este şi IV.4: Prelucrarea produselor pescăreşti şi de acvacultură.
Noul Program Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 este structurat tot pe cinci axe, ca şi cel actual, iar acvacultura va rămâne una dintre măsurile importante, cu 50% din fondurile alocate întregului program. Celelalte fonduri vor fi orientate către reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunităţilor locale.
Unul dintre obiectivele actualului program de pescuit vizează creşterea consumului de peşte indigen, pentru ca în prezent peste 80% din peştele consumat este importat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!