Fiecare lansare a câte unui nou număr al revistei de cultură „Familia” a devenit un eveniment cultural, gazdă fiind ori Librăria Cărtureşti ori Librăria Humanitas. Pentru lansarea celui de al patrulea număr al noii serii, Familia s-a întors la Cărtureşti, amfitrion al evenimentului fiind redactorul-şef al revistei, Mircea Pricăjan.
[eadvert]
În acest număr debutează un dosar tematic realizat de profesorul Mihai Maci, la care acesta a invitat să participe profesioniști ai științelor politice din țară și de peste Ocean: Aurelian Crăiuțu (profesor de științe politice la Universitatea Indiana, Bloomington), Dragoș Paul Aligică (cercetător și profesor la James Buchanan Center for Political Economy, George Mason University), Victoria Deliu (studentă la Filosofie la Universitatea București) și Claudiu Gaiu (membru fondator al Centrului pentru Studiul Gândirii Politice Moderne).
„Una din funcţiile unei reviste culturale este, sau ar trebui să fie şi aceea de mediator între problemele care se discută la nivel cultural, care se discută în societate, şi publicul larg. Oarecum acesta a fost intenţia pe care o articulează acest dosar tematic, aceea de a încerca un dicţionar de termeni ai prezentului. Asupra noastră vin din toate direcţiile o mulţime întreagă de informaţii, o mulţime întreagă de noţiuni de care nu am auzit deloc până ieri, şi de care astăzi vorbeşte toată lumea. Ne-am gândit să facem un mic efort de meditaţie şi acolo unde nu avem clar termenul de dicţionar, unde nu avem o accepţiune consacrată, să încercăm o dezbatere pe marginea lui. Am început cu Cancel Culture sau cultura anulării, un lucru de mare actualitate pe care îl percepem cât se poate de neliniştitor, de ameninţător, şi chiar dacă nu prea ştim despre ce e vorba, ne simţim vizaţi de el”, a spus Mihai Maci la lansarea revistei.
Tot în acest număr, Ioana Cistelecan scrie o cronică a celei mai recente cărţi de poezie a lui Mihók Tamás, „Biocharia, ritual ecolatru”. „Noul volum de poeme vine să demaşte o viziune apocaliptică. Demască artificialul, derizoriul, masca, iar fiinţa se transformă într-o umbră care îşi poartă împovărată până la extincţie toate suferinţele, solitudinea şi angoasele”, a punctat Ioana Cisteleccan la Cărtureşti.
La finalul evenimentului, Mircea Dan Duţă, Doca Brînduşa şi Mihók Tamás au intrepretat un fragment din romanul „Fata care aduce moartea” al tinerei scriitoare cehe Lucie Faulerová, fragment care se regăseşte şi în revistă. Romanul a fost tradus de Mircea Dan Duță, care a realizat pentru „Familia” și un incitant interviu cu autoarea.
În numărul 4 al revistei mai puteţi citi o altă traducere, din literatura italiană, autorul de origine irakiană Gassid Mohammed, prezentat și tradus de Daniela Mărculeț. În afară de Ioana Cistelean, mai scriu despre recente apariţii editoriale: Andreea Pop, Dan-Liviu Boeriu, Mihók Tamás și Radu Bejan, iar despre piesa Incognito de Nick Payne, montată la Teatrul Național în regia Zsuzsánnei Kovács, scrie Andreea Costea. Nu lipsesc nici rubricile permanente Flashbook de Marius Chivu și Cartea pentru copii de Alex Moldovan. Coperta noului număr reproduce o fotografie a uneia dintre cele mai premiate artiste fotografe române, Felicia Simion.
Trimite articolul
XAutori români mai publicati/mai informati despre ei sau au intrat la Cancel Romanian Culture? Famiglia,alooo?
Bănuiesc ca invitatii or fi venit pe baniii lor????
Băi nene ne-aţi omorât ultima vreme cu rahatul asta de revista , who da fuck cares ? Cine citeste căcaturi dinastea mă ? By the way cine plm citeste orice in ziua de azi ?
-
Trogloditii ca tine sigur nu citesc asa ceva! Go and fuck yourself, maaaaa! Ce cretin!!