Cea de a XXVIII-a ediţie a Şcolii Naţionale de Speologie s-a încheiat duminică. Organizată de Asociaţia Română de Educaţie Speologică (ARES) sub egida Federaţiei Române de Speologie şi Şcolii Române de Speologie cu sprijinul Parcului Natural Apuseni, şcoala s-a desfăşurat în perioada 28 iulie – 5 august, în zona Padiş-Căput.
Înscrierea la şcoală s-a făcut până în 30 iunie prin completatrea unui formular on-line şi prezentarea adeverinţei medicale cu menţiunea „apt pentru practicarea speologiei” (nu mai veche de trei luni) şi asigurarea de accidente valabilă pe perioada desfăşurării școlii. Vârsta minimă de participare a fost de 14 ani, pentru cursanții sub 18 ani fiind nevoie de acordul scris şi legalizat la notar al părinţilor. Şcoala s-a desfăşurat pe trei niveluri tehnice: Nivel 1 (începători) – Tehnica Speologiei Alpine – TSA 1, care atestă capacitatea tehnică de parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III. Nivel 2 (avansați) – Tehnica Speologiei Alpine – TSA 2 atestă capacitatea tehnică de echipare a peșterilor de gradul II și III şi Nivel 3 (perfecţionare tehnică) – Tehnici și metode de explorare speologică, care atestă capacitatea tehnică de echipare a peşterilor de gradul III și IV, inclusiv tehnici de escaladă și de echipare cu materiale lejere, parcurgere de râuri subterane.
În acest an, s-au înscris la şcoală 30 de cursanţi: 20 la TSA1, nouă cursanţi la TSA2 şi un cursant la perfecţionare tehnică.
Asociaţia Română de Educaţie Speologică – ARES este principala structură logistică care se ocupă de formarea speologică în România. Instruirea în tehnicile speologice din cadrul şcolii a fost asigurată de 15 formatori: inițiatori, monitori și instructori ai ARES. Printre cei înscrişi au fost patru minori şi trei participanţi străini din Austria, Germania şi Canada, toţi aplicanţi pentru TSA1. Cei înscrişi au avut acces la echipamentul colectiv, acces la poligoane, diplomă finală de atestare şi cazare la cabana „Cetățile Ponorului” situată în Parcul Natural Apuseni la altitudinea de 1079 metri.
Accesul la nivelul TSA II a fost condiţionat de promovarea unui examen teoretic şi practic în prima zi de program. Cursanții care nu au obţinut calificativul „Admis” au putut continua școala la nivelul TSA I. Accesul la Nivelul de Perfecționare Tehnică a fost condiționat de absolvirea în prealabil a nivelului de TSA II și promovarea unui examen practic în prima zi de program. O condiţie a fsot şi ca echipamentul individual al cursanţilor să fie conform normelor CE/UIAA și ARES. Participanţii au avut cursuri teoretice şi apoi aplicaţii practice în peşterile Căput, Cetăţile Ponorului şi avenele Borţig, Gemănata, Neagra şi Gheţarul de la Barsa. În cadrul cursului de carstologie au parcurs complet fenomenul carstic Căput – Padiş. Cursanţii au avut parte şi de un curs de prim-ajutor predat de trei medici din Bihor, specialişti în medicina de urgenţă. La finalul şcolii, s-a organizat un concurs distractiv de tehnică de mers pe coardă, un parcurs în faleză contra cronometru. Toţi cei 30 de cursanţi au absolvit cu brio şcoala, primind diploma finală de atestare.
În 40 de ani
Prima şcoală de speologie a fost organizată în anii 1977-1978 la iniţiativa lui Ică Giurgiu de la Clubul de Speologie “Emil Racoviţă” din Bucureşti. În ultimii ani, prin dezvoltarea extensivă a unei întregi palete de stagii, Şcoala Română de Speologie a devenit un pol de învăţământ în speologie pentru Balcani şi Europa de Est. Cadrele SRS pot merge oriunde în lume să organizeze sau să încadreze la un stagiu speologic, treptele de formare fiind similare la nivel internaţional.
Din rândul cursanţilor care au absolvit de-a lungul anilor Şcoala Română de Speologie, unii au renunţat pe parcurs, dedicându-se carierei, schimbându-şi prorităţile, dar mulţi dintre aceştia au devenit cadre importante ale şcolii, cu expediţii spectaculoase la activ în diverse colţuri ale lumii, doborând recorduri, făcând cinste formatorilor care le-au pus coarda şi blocatorul în mână. O pasiune frumoasă, nu foarte ieftină, dar care îţi aduce mari satisfacţii, în locuri în care puţini oameni au şansa să ajungă. S-a încheiat un nou stagiu. Anul viitor, o nouă şansă pentru cei ce vor să pătrundă într-o lume întunecată, dar fascinantă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!