Modificarile aduse la legea Vânătorii prevăd termene clare privind păşunatul animalelor. Astfel, potrivit Legii nr. 13/2020 pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, păşunatul este interzis, în fiecare an, între 6 decembrie şi 24 aprilie.
[eadvert]
Excepţie fac acele cazuri în care proprietarul animalelor domestice este chiar proprietarul terenului agricol în cauza, sau deţine cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deţinătorului de teren agricol pe care se păşunează şi care este înregistrat la unitatea administrativ-teritorială.
Sancţiuni
Păşunatul în păduri este interzis pe toată perioada anului şi este sanctionat conform legii. Potrivit formei actualizate a Codului Silvic păşunatul în pădurile sau în suprafeţele de pădure în care acesta este interzis constituie infractiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează: cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiteri faptei, respectiv cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiteri faptei; cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiteri faptei. Limitele speciale ale pedepselor prevazute la alin. (1) se majorează cu jumătate, în cazul în care faptele au fost săvârşite în următoarele împrejurări: în timpul nopţii şi în fondul forestier naţional situat în arii naturale protejate de interes naţional.
Un proiect de lege iniţiat de un grup de senatori şi depus la Camera pentru dezbatere prevede sancţiuni aspre, inclusiv confiscarea animalelor pentru păşunalul neautorizat. Propunerea legislativă vizează prevenirea şi combaterea distrugerii culturilor agricole şi a păşunatului neautorizat. „Din cauza păşunatului neautorizat, agricultorii ajung în situaţia în care nu mai pot să folosească terenul lor, animalele păşunând nelegal, în afara perioadei stabilite, distrug culturile de pe terenurile arabile, ordinea publică fiind grav perturbată”, scriu initiatorii proiectului legislativ.
Prin noul act normativ, orice persoană poate anunţa autorităţile administraţiei publice locale dacă există o suspiciune de păşunat neautorizat.
Trimite articolul
XCiobani tot vor pasuna turmele , ca ei sunt peste lege , in plus vor da foc miristilor si stufarisului ca de ei au luat in arenda pasunile comunale si au drept de viatata si de moarte .Ii doare la basca de turme, si le dau drumul pe terenurile oamenilor .”E smecheri ei !”