Congresul Naţional de Speologie, editia XLVII, s-a încheiat duminică, la Şuncuiuş. Organizat de Clubul de Speologie „Politehnica” în perioada 30 August – 1 Septembrie 2019, sub egida Federației Române de Speologie, congresul a reunit aproximativ 200 de exploratori şi pasionaţi ai muntelui.
La ediția cu numărul 47 a acestui eveniment au fost aleşi Munții Padurea Craiului ca gazdă, deoarece această zonă ascunde numeroase comori subterane, de o valoare inestimabilă, după cum motivează Agentia de Management al Destinației Bihor, partener al evenimentului, care susține acest congres, ținând cont de faptul că unul dintre pilonii pe care se sprijină turismul bihorean sunt peşterile, acestea atrăgând an de an, tot mai mulți turişti.
Mulţi dintre participanţi au ajuns mai devreme să se înscrie la congres, la Liceului Tehnologic Şuncuiuş, unde s-a stabilit centrul congresului. Şi asta pentru că au fost interesaţi de turele precongres, care s-au concretizat în vizite în: Peştera Ciur Ponor, Peştera Vântului, Peştera Osoi şi Peştera Ferigi.
Deschidere şi vernisaj
Deschiderea oficială a avut loc vineri seara, în curtea liceului. Au luat cuvântul: Cătălin Rus Herdea din partea Clubului de Speologie „Politehnica”, Lazău Dumitru Severus – directorul Liceului Tehnologic Şuncuiuş, Spencer Coca – preşedintele Federaţiei Române de Speologie, Banto Norbert – directorul executiv al Agenției de Management al Destinației Bihor şi Cosmin Berghean – președintele Clubului de speologie „Polaris” Blaj, club care organizează Festivalul Speoarta în cadrul congresului.
La deschiderea congresului s-au întâlnit speologi veniţi din toate colţurile ţării: Cluj-Napoca, Oradea, Ştei, Timişoara, Arad, Baia Mare, Suceava, Braşov, Bucureşti, Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Târgu Mureş. Tot vineri a avut loc vernisajul celei de a a XXXVII-a ediţii a Festivalului de artă speologică SpeoArta, o manifestare culturală de fotografie şi film aflată sub egida Federaţiei Române de Speologie. Amfitrionul evenimentului a fost Cosmin Berghean, președintele Clubului de speologie „Polaris” Blaj.
După un discurs despre turismul din Bihor şi filmul de prezenatare al judeţului, realizat de Discover Bihor, a avut loc festivitatea de premiere a lucrărilor trimise spre jurizare de către concurenţi din: Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, România, Rusia, San Marino, Spania și Ungaria. Premiile au fost acordate pe categorii: endocast, macro, exocarst şi video. Trofeul Speoarta a fost câştigat de alpinistul şi fotografulul român Cristian Tzecu, cu fotografia „Roberto”.
Concursuri şi comunicări ştiinţifice
Sâmbătă, după Adunarea Generală a Federaţiei Române de Speologie a avut loc concursul TSA (Tehnica Speologiei Alpine) care a avut participanţi din mai multe cluburi din ţară. La fete, locul 1 a fost câştigat de Reka Hegedus de la Clubul Speologilor Amatori – CSA Cluj Napoca. La băieţi, pe locul 1 s-a clasat Vietorisz Nichos, de la Clubul „Speodava” Ştei.
Au urmat sesiuni şi comunicări ştiinţifice şi videoproiecţii. La inițiativa Clubului de Speologie „Cristal” Oradea și a Agenției de Management al Destinației (AMD) Bihor, în cadrul Congresului s-a desfășurat şi un workshop cu tema „Tehnici moderne în topografia și cartografia subterană”. Au fost abordate câteva teme de actualitate și au fost prezentate câteva tehnici și programe (software) folosite în momentul de față, din ce în ce mai mult, în activitatea de cartare subterană.
De asemenea, din dorința de a implica şi comunitatea locală, și de a o responsabiliza în privința protecției mediului endo si exocarstic, AMD Bihor a organizat divese activități educative, la care au fost prezenți elevi ai școlilor din localitate. Congresul s-a încheiat duminică, cu discuţii libere între generaţiile mai vechi sau mai noi de speologi şi cu speranţa revederii la viitoarea ediţie a Congresului Naţional de Speologie.
Partenerii ediţiei din acest an au fost: AMD Bihor, Discover Bihor, Primăria Şuncuiuş, Colegiul Tehnologic Şuncuiuş, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Destinaţia de Ecoturism Pădurea Craiului, Clubul de Speologie „Polaris”, Clubul de Speologie „Speodava”, Clubul de Speologie „Cristal” Oradea, Clubul Speologilor Amatori Cluj-Napoca şi Asociația română de educație speologică.
Premiile Speoarta:
Trofeul Speoarta – Cristian Tzecu – „Roberto”
Trofeul Polaris – Radu Richman – „Regăsire”
Categoria A – Endocarst:
Locul 1: Alexandre Lopez – „Falconette”
Locul 2: Cosmin Nistor – „Bent cold sidewolk”
Locul 3: Venot Romain – „Chaland River1”
Categoria A1 – Macro
Locul 1: Remi Flament – „Yellow and white”
Locul 2: Rainer Straub – „Crystal Island”
Locul 3: Marek Csukas – „Reincarnation”
Categoria B – Exocarst:
Locul 1: Marius Bătrânu – „Apus”
Locul 2: Daniel Mîrlea – „Răsăritul văzut de pe crestele Dolomiţilor”
Locul 3: Cătălin Vezetiu – „Skyfall”
Categoria Video:
Locul 1: Oliver Scholl – „Voica România”
Locul 2: Sirio Sechi – „I Claustrofili”
Locul 3: Mihai Besesek – „CSA Barlang”
Clasament concurs TSA
Clasament fete:
1. Reka Hegedus – Clubul Speologilor Amatori – CSA Cluj Napoca
2. Adina Vietorisz – Speodava Ştei
3. Erikka Bede – Clubul Speologilor Amatori – CSA Cluj Napoca
Clasament băieți:
1. Vietorisz Nichos – Speodava Ştei
2. Radu Ricman – A.S. Prusik Timişoara
3. Pandi Tamas – Clubul de Spelologie „Montana” Baia Mare
Premiul special pentru cel mai simpatic concurent de 16 ani : Csis Nandor – Clubul Speologilor Amatori – CSA Cluj Napoca
Citiți principiile noastre de moderare aici!