Proiectul ROHU-445 Incubator cultural transfrontalier româno-maghiar pentru arta spectacolului a ajuns în punctul inaugurării scenei renovate a Teatrului de Stat Oradea, eveniment care a avut loc luni, cu invitaţi de seamă. La momentul festiv au participat: Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti Oradea, Elvira Rîmbu, manager cu atribuții delegate al Teatrului Regina Maria, Pásztor Sándor, președintele Consiliul Județean Bihor, dr. Papp László, primarul Municipiului Debrecen, Bulcsu László, vicepreşedintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar, Szabó Ödön, deputat în Parlamentul României, reprezentant al grupului de prietenie România-Ungaria din cadrul Parlamentului României şi Gemza Péter, managerul Teatrului Csokonai din Debrecen, Novák Eszter, director artistic al Trupei Szigligeti şi Andrian Locovei, director artistic al Trupei Iosif Vulcan. Din partea executanţilor au onorat cu prezenţa Beniamin Rus, patronul grupului Selina şi Vernes András, director general al Energolux. A lipsit Marcel Boloş, ministru la Ministerului Fondurilor Europene, anunțat iniţial.
Lucrări
Contractul pentru execuţia lucărilor, în valoare de 4.222.584,85 lei, a fost semnat pe 19 iulie, lucrările făcând parte dintr-un proiect finanţat în cadrul programului Interreg V-A România-Ungaria derulat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Câştigătorul licitaţiei pentru executarea lucrărilor de modernizare a scenei este Drumasfalt SRL în asociere cu SC Trameco SA şi Energolux Impex SRL. În cadrul lucrărilor, podeaua scenei a fost schimbată în întregime, sistemele de sunet, lumini şi regie tehnică au fost reînnoite, podul scenei a fost parţial mecanizat, s-au achiziţionat şi montat trape, respectiv o scenă turnantă.
Proiectul ROHU-445 Incubator cultural transfrontalier româno-maghiar pentru arta spectacolului are ca lider Teatrul Csokonai din Debrecen, care va construi un incubator pentru trupele de teatru amatoare din municipiu, parteneri în proiect fiind Primăria Municipiului Debrecen şi Teatrul Szigligeti din Oradea. Valoarea integrală a proiectului este de 7.495.587 euro, din care Teatrului Szigligeti îi revine 1.029.564 euro, sumă compusă din finanţarea rambursabilă (824.048,61 de euro), cofinanțarea din bugetul de stat (126.031,55 de euro), respectiv contribuția proprie a Teatrului Szigligeti, în valoare de 79.465,84 de euro, asigurată cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
La cele mai înalte standarde
Cuvântul de deschidere al inaugurării l-a avut Czvikker Katalin, managerul Teatrului Szigligeti Oradea. „În urma lucrărilor efectuate, scena teatrului va corespunde celor mai înalte standarde, va permite găzduirea unor spectacole care utilizează aceste tehnologii moderne, şi desigur realizarea unor spectacole la un nivel mai înalt din punct de vedere tehnic”. Managerul a adăugat că deşi mulţi au fost sceptici că lucrările nu se vor temina în decembrie, se bucură că spectacolul pregătit de Revelion va avea loc deja pe noua scenă. Cât de repede se va bucura de noile realizări şi Trupa Iosif Vulcan, Czvikker Katalin subliniind că a beneficiat de sprijinul Elvirei Rîmbu ori de câte ori a fost necesar. La rândul său, managerul cu atribuții delegate al Teatrului Regina Maria a punctat faptul că întoarcerea „acasa”, pe scenă, este întotdeauna însoţită de un sentiment de bucurie şi de recunoştinţă.
Consiliul Judeţean Bihor împreună cu oraşul Debrecen a creat acest proiect cultural de graniţă care include trei proiecte importante, a amintit Pásztor Sándor, președintele Consiliul Județean Bihor, primul proiect fiind cel de renovare a scenei teatrului, al doilea fiind centrul multifuncţional pe probleme de cultură şi cel de al treilea fiind Muzeul Ţării Crişurilor.
Primarul oraşului Debrecen, Papp László, a felicitat toţi participanţii în proiect pentru finalizarea scenei, care reprezintă de fapt deschiderea unui drum comun spre viitor. „Prin cultură reuşim să desfiinţăm graniţele, ca ambele oraşe să fie cunoscute prin evenimentele culturale pe care le desfăşoară.” Primarul a amintit că înfrărţirea între cele două oraşe a început în 1992 şi de atunci merge pe mai multe paliere: economie, învăţământ, turism şi cultură, construindu-se punţi de legătură între cele două oraşe, lucru important pentru dezvoltarea întregii regiuni.
Şi Bulcsu László, vicepreşedintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar, a punctat faptul că dincolo de relaţiile sociale, arta este baza acestui proiect, cadrul financiar făcând dovada că aceste proiecte transfrontaliere sunt necesare şi pe mai departe, pentru dezvoltare şi extindere, pentru un viitor comun.
Respect şi corectitudine
Deputatul Szabó Ödön apreciază faptul că orice parteneriat trebuie să aibă la bază principiul respectului reciproc şi principiul corectitudinii, orice colaborare însemnând decizii înţelepte, una dintre acestea fiind mutarea centrului colaborării româno-maghiare de la Arad la Oradea, acum mai bine de 13 ani, beneficiind de un context politic favorabil.
„Suntem singurul judeţ, judeţul Bihor, care are graniţe cu trei judeţe din Ungaria: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés şi Hajdú-Bihar”. Szabó Ödön a dorit să-i felicite pe cei care au iniţiat acest proiect şi cei care l-au implementat.Gemza Péter, managerul Teatrului Csokonai, a felicitat Teatrul Szigligeti, singura instituţie publică care a finalizat primul proiect transfrontalier. Din detaliile tehnice oferite de către executanţi am reţinut faptul că scena rotativă vine pe opt cadre metalice care o rulează cu fineţe, silenţios, cu o marjă de eroare de plus-minus un milimetru, că la subsol pardoseala este cu răşină specială, luminile şi sunetul sunt de ultimă generaţie, tehnica de iluminat fiind cu leduri. Intercomunicarea se face la parametri tehnici deosebiţi, folosindu-se un soft uşor de utilizat care poate fi extins. Fiecare din cei prezenţi au primit cadou câte o bucată din vechea scenă.
Novák Eszter, director artistic al Trupei Szigligeti şi Andrian Locovei, director artistic al Trupei Iosif Vulcan se bucură de faptul că vor putea fi montate în viitor spectacole deosebite care vor beneficia de tehnica modernă. Primul spectacol care se va desfăşura pe noua scenă va fi opereta „Sybill”, prezentată în premieră de Trupa Szigligeti în seara de Revelion. Un moment muzical din această operetă a fost oferit celor prezenţi la inaugurare. Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic al Ansamblului Profesionist Crişana şi cu cupe de şampanie.
Trimite articolul
Xbine bine…dar cu aeroportul Oradea cum ramane? cursele erau binevenite mai ales in perioada asta si cred cu tarie ca aduceau multi turisti la noi in Oradea.
Vrem stiri legate de aeroport cat mai curand !!!