Numărul cazurilor de viroze respiratorii aproape s-a dublat de la ultima raportare, arată Direcția de Sănătate Publică Bihor.
[eadvert]
La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 2-8 ianuarie 2023, au fost raportate 5.142 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, în creștere față de săptămâna precedentă când au fost raportate 3.197 cazuri. Iar aici întră însă numai cele raportate. În realitate, numărul este mai mare, însă foarte mulți aleg să se trateze singuri, acasă.
Valoarea este mai mare și față de săptămâna similară din sezonul anterior când au fost raportate 3.951 cazuri. Din cele 5.142 cazuri au necesitat internare 49 cazuri.
„Evoluția numărului îmbolnăvirilor prin infecții acute respiratorii la populația județului Bihor se află peste limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (așteptat)”, spune Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Potrivit acestuia, și numărul cazurilor de gripă a crescut de la 1 la 4, la fel și cazurile de pneumonie.
„În acest sezon au fost confirmate virusologic patru cazuri de gripă la populația județului Bihor (din 18 probe trimise). Totodată, avem înregistrate 1.249 cazuri de pneumonie și bronhopneumonie, în creștere față de săptămâna precedentă, când au fost confirmate 859 cazuri”, a precizat Dorel Țîrț.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Bihor, în acest sezon au fost confirmate virusologic patru cazuri de gripă la populația județului Bihor (din 18 probe trimise).
„La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 2-8 ianuarie 2023, au fost raportate: 5.142 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creștere față de săptămâna precedentă (3.197 cazuri), valoarea fiind mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior (3.951 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2021/2022). Din cele 5.142 cazuri au necesitat internare 49 cazuri”, spune Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Totodată, DSP Bihor a centralizat 1.249 cazuri de pneumonie și bronhopneumonie. Numărul este în creștere față de săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 859 cazuri. Din cele 1249 cazuri au necesitat internare 199 cazuri.
„Valoarea este mai mare față de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior, când au existat 805 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2021/2022”, mai spune Dorel Țîrț.
Vaccinuri și recomandări
În acest sezon, DSP Bihor a primit de la Ministerul Sănătății un număr total de 22.795 doze de vaccin gripal în vederea imunizării antigripale gratuite a persoanelor la risc.
„Până la data de 10.01.2023 au fost administrate 22.694 doze de vaccin gripal”, precizează Țîrț.
În contextul creșterii numărului de infecții respiratori acute și a cazurilor de gripă raportate la nivel național, dar și local, și având în vedere Instrucțiunea privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă emisă de Ministerul Sănătății, DSP Bihor face unele recomandări. Toate pentru a preveni și limita îmbolnăvirile prin gripă și alte infecții virale respiratorii.
Astfel, se cere respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință, precum și menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virușilor.
În plus, este recomandată evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție. DSP Bihor recomandă continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cornice respiratorii sau cardiace.
DSP Bihor îndeamnă, totodată, evitarea automedicației și a consumului nejustificat de antibiotice.
Pentru angajatori
Angajatorilor, DSP Bihor le recomandă evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, acolo unde este posibil, precum și utilizarea măștii de protecție în caz că aglomerația nu poate fi evitată.
Mai mult, DSP îndeamnă angajatorii să realizeze un triaj epidemiologic zilnic și să îi izoleze la domiciliu pe cei depistați cu simptomatologie respiratorie.
DSP Bihor mai recomandă și încurajarea vaccinării personalului, precum și intensificarea măsurilor de igienizare și dezinfectare a spațiilor interioare, în mod special a spațiilor utilizate în comun, precum și aerisirea frecventă a încăperilor.
În caz de simptome de răceală și gripă, oamenii sunt sfătuiți să consulte medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare.
Totodată, bihorenii se pot adresa centrelor de evaluare sau de permanență, organizate la nivelul județului Bihor. Lista centrelor de evaluare pediatrică din județul Bihor este disponibilă accesând link-ul: https://www.dspbihor.gov.ro/2022/12/Comunicate%20de%20presa/Centre_de_evaluare_08122022.pdf.
Lista centrelor de permanență din județul Bihor este disponibilă accesând link-ul: https://www.dspbihor.gov.ro/2022/12/Comunicate%20de%20presa/Centre_de_permanenta.pdf.
Citiți principiile noastre de moderare aici!