Datele Direcției Județene de Sănătate arată o creștere a numărului de cazuri, pe anumite afecțiuni, față de intervalul similar din anul trecut. În săptămâna 19-25 decembrie a anului trecut, statistica centraliza 3442 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, față de 3495, în acest an. Anul trecut, cu acest diagnostic au fost internate, în acest interval de timp, 20 de persoane, față de 17, anul acesta.
[eadvert]
În privința pneumoniilor, anul trecut au fost raportate 584 de cazuri, cu 65 de internări, în intervalul de referință. Anul acesta, numărul de pneumonii e de 1040, iar numărul internărilor în spital cu acest diagnostic este mai mult de dublu, 159. „Avem o evoluție mai îndelungată a bolii. Cu cât este mai lungă perioada de boală, cu atât scade mai mult rezistența organismului, de aici aceste internări”, explică Daniela Rahotă, directoarea DSP Bihor.
S-a confirmat primul caz de gripă
Bihorul este „județ santinelă” pentru gripă de la 1 octombrie, 20 de medici de familie care pot evalua pacienții pentru a detecta gripa. Directoarea precizează că suspiciunea de gripă se confirmă abia după ce se primesc rezultatele analizelor de la Institutul Cantacuzino din București. Cazul de gripă a fost confirmat la o femeie din Beiuș. După externarea din spitalul Beiuș, în seara zilei de 18 decembrie i s-a făcut rău și a fost adusă cu ambulanța la Spitalul Județean.
„În exudatul faringian s-a găsit virus gripal de tip A, în 20 decembrie s-a confirmat”, a mai spus directoarea Rahotă.
Starea de sănătate a pacientei s-a ameliorat, dar gripa este incomparabil mai periculoasă decât celelalte afecțiuni resporatorii din cauza complicațiilor. Simptomele comune ale celor două afecțiuni includ respirația greoaie, deficiențele respiratorii, tusea, febra mare, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap sau astenii. În cazul gripei, pot apărea și durerile toracice.
Aglomeraţie la UPU
Virozele respiratorii aglomerează şi unităţile de primiri urgenţe, în special pe cele pentru copii. Potrivit şefului UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean s-a constatat în luna decembrie o explozie ca cazurilor de viroze respiratorii.
„De la 1 decembrie şi până în prezent 1.884 de persoane s-au prezentat la UPU cu viroze respiratorii, faţă de 718 cazuri câte au fost înregistrare anul trecut în aceiaşi perioadă. Majoritatea persoanelor ajunse la UPU cu viroze sunt copii. Trei sferuri din cele peste 1.884 de cazuri au fost la copii”, ne-a declarat şeful UPU-SMURD Bihor.
Creșterea cu mai mult de două ori și jumătate a persoanelor prezentate cu viroze respiratorii față de aceeași lună a anului trecut este pusă de medicul orădean pe seama faptului că multitudinea de viruşi s-au dezvoltat şi datorită condiţiilor climatice din această perioadă cât şi scăderii numărului de vaccinări.
„Este o perioadă mai caldă decât media normală fapt care favorizează multitudinea de viroze. O altă cauză a acestei creşteri o poate constitui şi reducerea eşantionului de persoane vaccinate faţă de perioada similară a anului trecut”, a punctat medicul.
Centre speciale pentru copii
Cu sute de infecţii respiratorii acute confirmate în doar o săptămână şi medicamente lipsă în farmacii, părinţii depun eforturi să-şi trateze copiii.
Ministerul Sănătății a dispus înființarea de centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe. Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.
Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.
Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică. Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU).
Trimite articolul
XSerios?? Deja sunt viroze ,gripe nu mai este vb. De covid ,inventat din gripa????