Unii dintre aceștia sunt: Stela Vesa, Andrei Mezei, Liana Corb, Marius Boc, Lenuța Rus, Cătălin Iagăr, Dan Daniel, Angela Szabo, Horea Sălăgean, Cristian Ciubotaru, Elena Bissinger, Victor Hotean, Mariana Oros, Tudor Frâncu, Daniela Halasz. Moderatorul evenimentului a fost Cristian Țoța, directorul Muzeului Municipal Beiuș.
Beiușului nu e întâmplător gazda unui astfel de eveniment, deoarece mulți dintre artiștii cu origini în Beiuș care expun sunt instituții în sine sau pe cale de a deveni. Și pentru că talentul face casă bună cu umorul, au fost și lucrări însoțite de mesaje în cel mai neaoș grai de la Binș. Sculptorul Dan Daniel, a scris sub lucrarea sa „Nu puni brânca!”
Dan Daniel mărturisea într-un interviu dat pentru JB&bihon.ro că se inspiră în lucrările lui de la Brâncuşi, „dar şi de la un sculptor englez, Henry Moore, care merge pe linii rotunde, pe gol-plin, mai contemporan, mai post-modern”. Alături de şase maeştri ai sculpturii româneşti, Dan Daniel, artistul stabilit la Roșia a participat la tabăra Naţională de Sculptură Monumentală „România 100” din dorința de a-și îmbinătăți actul artistic. El are un doctorat în sculptură în marmură.
Muzele Stelei Vesa
Trecând în alt registru, în lumea muzelor artistului Stela Vesa, culoarea pune stăpânire pe expoziție. Cu originalitate şi o imaginaţie debordantă, beiușeanca Stela Vesa este una dintre importantele personalităţi ale artei contemporane.
Artista dă dovadă de o forţă exploratoare profundă a culorii şi a liniei, creând un întreg armonios, în care culorile alternează între suprafeţe liniştite şi cascade coloristice pline de viaţa. Ea combină conceptele spaţiale tridimensionale ale Renaşterii cu idea artei moderne a spaţiului plat. Artista sintetizează aceste două direcţii, astfel încât picturile sale sunt, în acelaşi timp, bi-dimensionale, dar şi, în mod extraordinar, pline de spaţiu. Această abordare a spaţiului creează o tensiune pozitivă în lucrările artistei, tensiune care dă naştere atât senzaţiei de mişcare, dar şi unei armonii senzoriale eterne între percepţiile vizuale şi cele intuite.
„În lumea fantastică creată de personajele Stelei Vesa, în zadar am căuta umbre, ezitări, îndoieli, nelinişti. Doar o uşoară melancolie învolburează uneori tihna unei clipe prelungite de reverie, de uitare de sine, de abandon în oglinda timpului.Şi cum poate fi altfel într-o lume teatrală în esenţa ei – înţelegând prin teatralitate arta de a evada pe tărâmuri ce pot fi construite şi văzute doar prin puterea imaginaţiei”, spunea critcul de artă Ramona Novicov.
Imagini mit
Rămânând în lumea culorii, e imposibil să nu remarci lucrările semnate Angela Szabo, artistul care alături de Dan Daniel crează și trăiește la Roșia. „Imaginile mit se aștern frecvent pe pânzele mele, vin către voi prin intermediul pensulei mele și uneori plâng în miez de noapte atunci când nu reușesc să-și transmită mesajul. Așa că voi încerca mai departe să le ofer penelul meu, să-și spună povestea lor așa cum o aud eu”, spune artistul despre creația sa.
Andrei Mezei e născut la Beiuș și deși e asistent medical, pictura face parte constant din viața lui.Timp de 8 ani a lucrat în Sardinia, unde, din dorinţa de a arăta celor de acolo frumuseţile patriei noastre, şi-a intensificat activitatea de artist amator. El a studiat apoi pictura la Facultatea de Arte Oradea- secţia pictură. Picturile
Ellenei Bissinger, Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici sucursala Beiuș, se află în colecții private din țară și din străinătate. Are în portofoliu numeroase premii precum: Premio Accademico Oscar 2016 – Cel mai bun artist al anului 2016 , Premiu de expresivitate 2012 oferit de Cominitatea de artă „Vreau să pictez”. Pictorul beiușean Liana Corb şi-a fundamentat şi construit limbajul folosit în realizarea portretelor pe introspecţie şi autoreflecţie, căutând să accentueze trăsăturile dominante ale fiecărui personaj în parte. Salonul rănâne deschis și își așteaptă vizitatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!