Acesta se află în Corpul H al Cetăţii Oradea. Cele trei cuptoare care au fost mult timp funcţionale am vrut să le valorificăm pentru a păstra amintirea tradiţiei de panificaţie din judeţul Bihor şi Cetatea Oradea, a declarat Cristina Puşcaş, muzeograf. Pe lângă cuptoare vizitatorii pot admira unelte tradiționale de care se foloseau muncitorii în trecut.
Expoziţie de mahrame
Corpul C al Cetăţii Oradea găzduieşte, până pe 3 iulie, o inedită expoziţie de artă textilă inspirată din episoade ale comunismului în România și din icoanele cu Marama Veronicăi, din bisericile românești.
„Această temă este reprezentată în pictura bisericească prin imaginea unui ștergar, cu cele două capete strânse pe mijloc cu capul lui Iisus în suferință. Pe năframă rămâne urma chipului Mântuitorului, cu coroană de spini. De aceea femeia s-a chemat Veronica – <vero icon> (icoană adevărată).
În interpretarea mea, mahramele sunt pânze țesute în casă, imprimate cu portretele unor oameni fotografiați în timpul detenției – în momente de suferință și umilință, fotografiați pentru dosarul de anchetă, mărturii rămase în arhivele CNSAS. Fiecare pânză, diferită și unică, poartă figura și numele unei persoane reale, cu destinul ei din România anilor `50 – de deținut politic”, menționează organizatorii.
29 de mahrame sunt expuse și pot fi vizitate până pe 3 iulie.
Expoziția cavalerilor templieri
Un mini muzeu istoric al cavalerilor templieri poate fi vizitat în Cetatea Oradea, corpul L.
La inițiativa Asociațiilor Templierii Burgului din Oradea și Cavalerii Templieri-Varadini Urbem A.T.895, Corpul L al Cetății Oradea găzduiește o inedită expoziție despre cavalerii templieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!