O dată cu deschiderea expoziției permanente de Etnografie, Muzeul Ţării Crişurilor finalizează toate expoziţiile permanente în noul sediu din str Armatei Române 1/A, amenajate în cadrul proiectului de finanțare RO-HU- 446, a cărui derulare a început în 2019.
Expoziția, pe care publicul o poate vizita începând de joi, 20 octombrie, încearcă să aducă în fața publicului cele mai relevante aspecte din viața de odinioară a locuitorilor din Țara Crișurilor. Cele două părți ale circuitului expozițional, legate între ele prin holuri amenajate sub forma unor ulițe de sat, sunt dedicate culturii spirituale (obiceiuri și tradiții) și culturii materiale (ocupații practicate și modul de valorificare a produselor obținute), pentru a descoperi cât mai mult din tainele lumii țărănești de pe aceste meleaguri.
„Am ajuns într-un punct în care şi etajul trei al muzeului, secţia de Etnografie, se deschide publicului. Mulţumesc în special şefului secţiei de etnografie, Ioan Goman, şi echipei sale, şi de asemenea domnului Aurel Chiriac, fostul director al muzeului, care a fost implicat în tot ceea ce înseamnă realizarea muzeului, şi mai ales aici, la Etnografie”, spune Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor.
Prezent la deschiderea pentru presă a expoziţiei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, a felicitat echipa muzeului pentru realizarea proiectului, şi de asemenea pe fostul director Aurel Chiriac, care a început acest proiect. „Este un proiect care a atras aproximativ trei milioane de euro dintr-un total de zece milioane şi s-a derulat de către Muzeul Ţării Crişurilor împreună cu revista Várad. Mă bucur că proiectul s-a finalizat într-un moment important al instituţiei – 150 de ani de muzeografie orădeană”, a spus Călin Gal.
Valoarea integrală a proiectului a fost de 10.172.739,24 EUR, din care Muzeului Țării Crișurilor i-a revenit 2.994.852,69 EUR, sumă compusă din finanţarea nerambursabilă ERDF de 2.349.761,42
EUR, cofinanţarea din bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei
Publice de 359.315,84 EUR respectiv contribuţia proprie în valoare de 285.775,43 EUR,
asigurată cu sprijinul finanţatorului instituţiei, Consiliul Judeţean Bihor.
[eadvert]
Lumea satului bihorean
Expoziţia prezintă lumea satului bihorean, care se deschide din hol, printr-o poartă ţărănească, simbol al hărniciei, un hambar – simbol al belşugului, şi o fântână publică – simbol al comuniunii, explică Ioan Goman. Într-un mod integrat legat, în sălile expoziţiei sunt reprezentate aspecte legate de obiceiurile din ciclul vieţii – naştere, căsătorie şi moarte, dar şi elemente de devoţiune (cruci, icoane – cea mai veche fiind din seclul XVII) şi obiceiuri de peste an, dintre care două mai reprezentative: colindatul şi încondeiatul ouălor de Paşte. În alte săli sunt prezentate ocupaţii ale lumii satului din Ţara Crişurilor: păstorit, agricultură, făcutul pâinii, albinărit, pescuit, viticultură, pomicultură. Sunt reprezentate şi o serie de meşteşuguri: olărit, lemnărit, fierărit. Într-o altă sală este prezentată lumea târgului, unde erau valorificate toate obiectele făurite. Sălile sunt însoţite de filmuleţe de arhivă din lumea satului.
Între cele două părţi ale circuitului expoziţional, cele două holuri care fac legătura între săli au fost amenajate ca uliţe ale satului: uliţa târgului şi uliţa bisericii, unde sunt expuse fotografii cu case din anii 1965 până în 1985, în vitrine fiind prezentate obiecte care utilau aceste case, de la ulcioare, şterguri, vase de ceramică, la jucării şi elemente de port popular.
În expoziţia permanentă de Etnografie sunt expuse doar 10% din obiectele de patrimoniu aflate în depozitul secţiei de Etnografie a muzeului, unde sunt în total peste 22.000 de obiecte La realizarea expozţiei şi-au adus contribuţia toţi membrii secţiei de Etnografie a muzeului, restauratorii, cei de la relaţii publice, muzeografii de la secţia de Istorie, de la secţia de Artă, de la Arheologie, o întreagă echipă, ca o familie, cum spune dr. Ioan Goman.
Publicul va putea vizita această expoziție permanentă începând de joi, 20 octombrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!