În 17 august a fost lansat apelul pentru schema de ajutor de stat pentru companiile care deschid rute de zbor de pe Aeroportul Oradea, 17 septembrie este termenul limită pentru depunerea dosarelor.
Furnizorul schemei de ajutor de stat aprobate de Comisia Europeană, pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 este Primăria Oradea. Consiliul local a aprobat vineri, în ședință extraordinară, alocarea a 5 milioane de lei, din fondul de rezervă al urbei, ca finanțare pentru această schemă, limitată de CE la un milion de euro.
[eadvert]
RA Aeroportul Oradea este administrator al acesteia, calitate în care se va ocupa de înregistrarea și evaluarea ofertelor companiilor interesate.
Orice întrebări cu privire la apelul de solicitări trebuie trimise în timpul apelului de solicitări la email: stateaidscheme@aeroportoradea.ro .
„Obiectivul măsurii este de a sprijini activitatea operatorilor aerieni care reiau sau încep operațiunile de zboruri de pe aeroportul Oradea, în contextul crizei economice generate de focarul COVID-19, oferindu-le sprijin într-un mod nediscriminatoriu. Acordarea de ajutor de stat companiilor aeriene care vor relua sau vor începe operarea zborurilor regulate interne și internaționale de la și către Aeroportul Oradea va contribui la reducerea efectelor negative resimțite de comunitate. Recuperarea traficului aerian este esențială pentru recuperarea economică completă și viabilitatea structurală a regiunii și a întregii economii a României”, consideră municipalitatea orădeană. JB-C.GH.
Discuții în Consiliul local: zborurile de pe Aeroportul Oradea și screeningul pentru Covid19
Proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor pentru finanțarea schemei de stat a trecut de Consiliul local cu vot unanim dar nu fără discuții și înțepături între Putere și Opoziție.
Liderul grupului PSD din Consiliul local a anunțat, încă de la început, că „suntem de acord” cu proiectul dar s-a mirat de disponibilitatea financiară a executivului în condiții de pandemie. Mai exact, în urmă cu două luni, când PSD a înaintat propunerea unei testări în masă a orădenilor pentru depistarea Covid 19, primarul Ilie Bolojan a refuzat ideea argumentând că fondul de rezervă al urbei s-a dus pe dotarea spitalelor de urgență, cu materiale de protecție și aparatură.
„Să înțeleg că spitalele au returnat acel fond și există disponibil acum?”, s-a interesat Sabău Popa.
Primarul Ilie Bolojan i-a spus că, în acest răstimp, orașul a câștigat finanțare europeană care acoperă cheltuielile făcute la începutul pandemiei, „înseamnă că există această rezervă la dispoziție”.
În precampanie fiind, Bolojan a aruncat spre PSD și o înțepătură: „mă gandeam că colegul nostru va face și propunere ca schema să fie suportată de proprietarul Aeroportului, Consiliul Județean, dar e mai simplu să faci declarații decât să faci ceva”.
Sabău i-a replicat că, mai nou, la CJ Bihor „este o majoritate nouă, care poate aproba astfel de scheme, nu cred să fi fost o problemă dacă se dorea ceva”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!